– Dyr egner seg ikke som julegave

Å gå til anskaffelse av et kjæledyr er overhodet ikke noe man gjør på impuls, sier seksjonssjef Kristin Helgesen Torkveen i Mattilsynet. Hun får støtte fra flere hold.

Hund og katt

HUND OG KATT: Nydelige, men dyr passer ikke under juletreet, mener flere organisasjoner.

Foto: Rubina Butt / NRK

Hos Dyrenes hjelpesenter i Stokke, stryker tre katter seg rundt beina på styreleder Åshild Karlsen, på jakt etter kos. Karlsen merker godt hvilken tid vi går inn i. Flere ønsker å gi bort et dyr i gave. Da møter de imidlertid dette svaret.

Da svarer vi nei, rett og slett. Vi er imot at dyr gis bort i gave, sier Karlsen.

Åshild Karlsen, styreleder ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg- Horten.

DYREVENN: Styreleder i Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten, Åshild Karlsen, sier de ikke gir bort katter til folk som ønsker å gi dem videre i gave.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Les også: Øverst på ønskelista står en lodden kanin

Mange bekymringsmeldinger

Kristin Helgesen Torkveen seksjonssjef i Mattilsynet avdeling Vestfold er heller ikke begeistret for at dyr gis bort som gaver. Torkveen sier de flere ganger i året får bekymringsmeldinger, der det er mistanke om at dyr ikke blir tatt vare på.

Vi ser svært alvorlig på slike hendelser, sier Torkveen.

Seksjonssjefen understreker at det alltid er de voksne som har ansvaret for dyrene. Det må tas med i betraktningen dersom en familie vurderer å gå til anskaffelse av et kjæledyr.

Veldig mange av de omplasseringene og avlivningene vi ser, skjer fordi folk ikke har tenkt seg godt nok om før de har skaffet seg et dyr.

Sindre Engen i FOD

– Ja, det er helt klart. Et barn skal ikke ha ansvaret for et dyr alene. Det er foreldrene som må sørge for at dyrene får det stellet og den oppfølgingen som det trenger.

Er det noen dyr som overhodet egner seg som gave?

I utgangspunktet tenker jeg at ingen dyr er egnet som gave. Det må i så fall være om man på forhånd vet at et dyr er etterlengtet og ønsket. Overraskelsesmomentet er ikke passende her.

Les også: – Bør ikke gi bort dyr gratis på internett, mener Dyrebeskyttelsen

Medierådgiver Norsk Kennel Klub, Anne Hofmo Bjølgerud, fraråder på det sterkeste å gi dyr i gave. Man gir rett og slett ikke bort et dyr på impuls, sier hun.

Å kjøpe seg en hund, skal være en veloverveid handling. Man bør ha tenkt igjennom hvordan hverdagen kommer til å bli med en hund eller et annet kjæledyr.

Sindre Engen, styreleder i Foreningen for omplassering av dyr (FOD), setter spørsmålstegn ved at folk ikke tenker over konsekvensene.

– Veldig mange av de omplasseringene og avlivningene vi ser, skjer fordi folk ikke har tenkt seg godt nok om før de har skaffet seg et dyr.

Om man ikke tenkt seg nøye om, er det nærmest tilfeldigheter og flaks som gjør at det går bra, mener Engen.