Hopp til innhold

Slik bevarer du juletreet lengst mulig

Her får du tipsene til plassering og stell, og hva du ikke bør gjøre med juletreet ditt.

Juletre

Dette kan bli resultatet om du ikke behandler juletreet ditt på den rette måten.

Foto: Einar Espeland / NRK

Hvem vil ikke ha juletreet til å stå lengst mulig, uten at det drysser fra du har tatt det inn i stua. Julens grønneste innslag kan med gale metoder fort bli til det verste husmormareritt.

Her er fem tips du bør lære deg.

1. Oppbevar treet ute før du tar det inn

Juletre-felling
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Den største feilen du gjør er at du tar juletreet rett inn i varmen. Her bør du gå gradvis til verks. Om det er kaldt ute, bør treet få tid til å akklimatisere seg i et rom der det er litt kaldt, slik at det ikke får sjokk når det kommer inn i varmen. Bruk kjelleren, en bod, vaskerom eller soverom. La treet kjenne på varmen gradvis, over et par dager. Jo lenger jo bedre.

2. Skjær litt av stammen

Juletre
Foto: Einar Espeland / NRK

Det er veldig viktig å skjære av litt av treet helt nederst på stammen når du tar det inn. I tillegg må treet få rikelig med vann, spesielt de første dagene etter at det er tatt inn i varmen. Skjær rundt 2 centimeter nederst på stammen når du tar det inn.

3. Pass på plasseringen

Juletre

Om du plasserer juletreet i nærheten av peisen, vil treet bli tørt og drysse mye fortere.

Foto: Maria Bodean

Vær bevisst på hvor du plasserer juletreet. Pass på at det ikke plasseres i nærheten av en varmekilde som for eksempel en varmepumpe eller peis. Det kan føre til at juletreet drysser raskere.

4. Gi treet nok vann

Levende lys på juletre
Foto: Colourbox

Gi juletreet rikelig med vann, i alle fall de første dagene. Vann er nemlig det viktigste for å få treet til å stå lenge uten å drysse. Et bartre fordamper fuktighet gjennom nålene, og får ikke barnålene fuktigheten de trenger ligger de på gulvet før du vet ordet av det. Gran er den tresorten som er mest ømfintlig med tanke på å tørke ut.

5. Ha riktig juletrefot

Juletrefoten bør passe til treet du velger. Ofte spikker mange treet for at det skal passe til juletrefoten. Det er feil. Juletreet suger vann mellom barken og veden, og mister sugeevnen hvis du spikker av barken. Ta med juletrefoten når du kjøper eller hogger treet, så ser du om den passer.

Listen er laget på bakgrunn av intervju med/informasjon fra Ellen Haugdal Nilsen hos Down Town hagesenter i Porsgrunn, samt informasjon fra Opplysningskontoret for Juletrær.