Vi er midt i den beste krabbesesongen. Mange forbinder det med masse søl, hardt arbeid og blodige fingre.
– Men det er ikke så vanskelig å knekke krabber som folk tror, sier fiskehandler Kjell Henry Olsen fra Sandefjord. Han kommer med tre gode knep:
1. Kakk kloa bestemt på de rette plassene
Hemmeligheten for å få has på krabbekloa er å kakke bestemt på de rette plassene. Du trenger hverken hammer eller nøtteknekker. Dette klarer du fint med en vanlig bordkniv.
Spesielt er det viktig å få knuse leddlåsen mellom kloa og leddet bak. Hvis ikke sitter de bom fast. Denne videoen viser deg teknikken:
2. Riv av beina riktig
Neste steg er å ta av beina på krabben. Dersom du river av disse feil, går du glipp av mye godt kjøtt.
Den riktige metoden er å gjøre dette på er bakover.
3. Bruk kniv for å komme til kjøttet
Når beina er borte, bør du skjære to snitt i skrotten for å få lettest mulig tilgang til denne kronglete deler av krabben. Da blir det mye enklere å pirke ut det saftige krabbekjøttet som gjemmer seg her.
Dersom disse triksene ikke er nok, kan du slå i bordet med noen morsomme fakta om krabber:
- Krabbene har skjelettet på utsiden av kroppen.
- Krabber kan ikke lukke øynene.
- Krabber løper sidelengs fordi det gir mindre vannmotstand og de ser dårlig.
- Trollkrabber og kongekrabber er egentlig ikke krabber, men trollkreps.
- Krabber sover ikke, de bare hviler nedgravd i sand eller under en stein.
- Krabber er noen skikkelige urdyr, med røtter minst 250 millioner år tilbake i tid.
(Kilder: Havforskningsinstituttet, Forskning.no, Wikipedia)