Hopp til innhold

– Tror på han til det motsatte er bevist

Skikretsen gir sin fulle støtte til Anders Aukland, men ønsker ikke å kommentere at skiforbundet ikke stilte opp i dokumentaren.

Anders Aukland OL 2002

Den svenske dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» navngir Anders Aukland som en av løperne med mistenkelige blodverdier på 2000-tallet. Aukland, her fra OL i 2002, får nå støtte fra Vestfold og Telemark skikrets.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette er andre gang disse svenskene kjører i gang, og det var ventet. De signaliserte jo at de skulle komme med en ny dokumentar, sier leder for Vestfold og Telemark skikrets, Johnny Mortensen.

– Jeg tror på ham til det motsatte er bevist

Johnny Mortensen om Anders Aukland

Han har ingen problemer med å gi sin fulle støtte til Aukland.

– En del mennesker, og det sier jo Anders selv, reagerer fort på høyde og får høye blodverdier. Jeg tror på ham til det motsatte er bevist, sier Mortensen.

Johnny Mortensen

Johnny Mortensen sier Aukland-familien har vært svært viktig for sporten i Vestfold.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Hvorfor det?

– Jeg har tro på det norske systemet. Vi er kanskje et av de landene som er best til å holde kontroll på det. Jeg tror vi har det beste systemet, og derfor håper og tror jeg at det er riktig.

Les også: Aukland offentliggjør blodverdiene

Kritiserer skiforbundet

Bakgrunnen for mistanken er at den svenske TV-kanalen SVT onsdag sendte en dokumentar om høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet.

Anders Aukland er den eneste norske langrennsløperen som navngis.

Både Aukland og Norges Skiforbund ble kontaktet av programskaperne av dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», med spørsmål å stille til intervju.

Aukland stilte opp, Norges Skiforbund nektet.

– Jeg synes det er veldig trist at en flott løper som Anders Aukland må stå alene nå og svare på vanskelige spørsmål om doping og blodverdier, sier Auklands manager, Nils Marius Otterstad, til NRK.no.

Skipresident Erik Røste forklarer skiforbundets valg om å ikke stille opp i dokumentaren, slik:

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju. Vi har svart skriftlig, men ved å stille opp til intervju vil vi være med å legitimere at uskyldige utøvere, som det ikke er noen dokumentasjon for å mistenkeliggjøre, blir hengt ut.

Les også:

I Auklands egen skikrets vil man ikke si noe om fremgangsmåten som forbundet har valgt.

– Det har jeg ikke særlig lyst til å kommentere. Det er en sak skistyret og skipresidenten står for, forklarer Mortensen.

– Har vært svært viktige for fylket

Han er full av lovord for familien Aukland, og mener de har vært svært viktige for langrennssporten i Vestfold.

– Familien Aukland har vært i skimiljøet i alle år i Vestfold og har støttet opp og stilt opp i lokale renn. De har vist seg på vanlige kretsrenn rundt omkring, og det setter jo arrangørene pris på. Det er jo bestandig moro å få lokale og profilerte løpere til å stille opp, forklarer Mortensen.

– Personlig støtter jeg Anders Aukland. Han er en fantastisk skiløper og har en lang og flott karriere. Jeg tror han er en skiløper som har holdt seg på den rette siden, avslutter Mortensen.

Se Aukland kommentere påstandene før dokumentaren ble sendt:

Igjen mistenkes en norsk langrennsløper for doping. I svenske SVTs dokumentar «Blodracet 2» hevdes det, ifølge Dagbladet, at Anders Aukland i 2002 sto på en liste det internasjonale skiforbundet hadde over mistenkte løpere. Aukland skal ifølge dokumentaren ha hatt mistenkelig høye blodverdier.
Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Hallgeir Aunan, Redigering: Jørgen Figenschou.

Reporter: Christian Nitschke Smith, Foto: Hallgeir Aunan, Redigering: Jørgen Figenschou.