Hopp til innhold

«Sabotasje» på kommunens nettside: – Ble ikke klar over det før skaden allerede var skjedd

Reaksjonene i sosiale medier lot ikke vente på seg da kommunen plutselig meldte dette på sine vaksinesider. – Fornuftig å anmelde forholdet, sier ekspert på IT-sikkerhet ved USN.

Skjermdump fra Skien kommune

Tilliten til det samfunnsoppdraget som FHI og kommunene er satt til å utføre i en krevende tid, blir svekket, sier kommunen om teksten som ble endret på nettsidene deres (skjermdump). 

Foto: Skien kommune

Like før jul ble Skien kommune gjort oppmerksom på at noen hadde endret, og lagt til informasjon om vaksinearbeidet på kommunens nettsider.

Teksten, som fremsto som antivaksineinformasjon, var skrevet inn mellom kommunens råd og anbefalinger.

Ifølge kommuneadvokat Kristin Albretsen ser det ut til at informasjonen er lagt inn fra noen internt.

– Men så er det jo også satt opp plakater i byen. Det totale bildet av hvem som har gjort det, og om det er organisert eller ikke, har ikke kommunen noen informasjon om nå.

Men det er noen som har hatt tilgang til Skien kommunes datanettverk?

– Ja.

Nå anmelder kommunen saken.

Vaksineskepsis

Teksten ble oppdaget da kommunens IT-avdeling så at det ble delt skjermdumper i sosiale medier.

Skjermdump fra Skien kommune

«De som nå får disse vaksinene er deltakere i observasjonsstudier for vaksinesikkerhet hvor den endelige godkjenningen først vil kunne foreligge i 2023», var blant det som var å lese på kommunens nettside før jul (skjermdump). 

Foto: Skien kommune

Kommunen fikk også informasjon om at deler av teksten var kopiert over på ark. Arkene var blitt hengt opp flere steder i Skien, med kommunens og FHIs logoer.

Kommunen beskriver hendelsen som alvorlig. De mener det svekker tilliten til det samfunnsoppdraget som FHI og kommunene er satt til å utføre i en krevende tid.

«Kommunen anser dette for å være sabotasje på en av våre viktigste publikumskanaler», skriver de på sin nettside.

Dere kaller det rett og slett sabotasje?

– Ja, for vi kan verken stå faktisk eller faglig for det innholdet som har blitt endret. Vi ble ikke klar over det før skaden allerede har skjedd, og feilaktig informasjon har kommet ut. Derfor kaller vi det for sabotasje, sier Albretsen.

I tillegg til politianmeldelse, går kommunen nå gjennom egne rutiner.

– Vi må hele tiden vurdere hvor strenge skranker skal vi ha innad for å legge ut informasjon. Det er viktig at det er enkle løsninger for de som skal legge ut informasjon internt som skal nå publikum, samtidig som det må være sikkert nok.

– Fornuftig å anmelde

Det kommunen er utsatt for, kalles «hacktivisme». Et begrep som brukes når noen overtar en side og fremmer sin egen sak.

Det forteller dosent ved Universitetet i Sør-Øst Norge (USN), Lasse Berntzen.

Ifølge Berntzen er dette alvorlig, og kan ha stort skadepotensial.

De fleste oppfatter jo kommunen som en autoritet. Når det da dukker opp innhold som ikke er korrekt på deres hjemmeside, så kan det være at noen tar det for god fisk, og det er alvorlig, sier han.

Lasse Berntzen - dosent ved USN

Lasse Berntzen dosent ved Universitetet i Sør-Øst Norge, sier det er viktig å finne ut av hva som har skjedd gjennom en skikkelig etterforskning.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Berntzen mener det er fornuftig av kommunen å anmelde forholdet.

– Det er veldig viktig at dette blir etterforsket, og at det blir funnet ut hva som faktisk har skjedd.

Selv om en logg skulle peke på en ansatt, betyr ikke det nødvendigvis at det er den personen som har gjort det. Det er veldig viktig å ikke forhåndsdømme noen før man har gjort en skikkelig etterforskning.

Ifølge Berntzen er det utrolig enkelt å få tilgang til systemer dersom en lykkes med å få tak i en ansatts innlogging.

Hvis det skulle vise seg å være en ansatt i kommunen, hva da med tilliten?

Da vil jeg tenke at det er et alvorlig tillitsbrudd. Det er jo ikke sånn at ansatte kan ta seg til rette på kommunens informasjonskanaler.

Berntzen legger til at vi i stor grad er et samfunn som er bygget på tillit. Dermed er det vanskelig å beskytte seg mot at enkeltpersoner kan gjøre slikt.