Hopp til innhold

Skal stoppe råsykling

TØNSBERG (NRK): Kommunen har satt opp fartshumper for at syklistene skal bremse farten. Syklistenes Landsforening er skeptisk til det uvanlige tiltaket.

Fartshumper

Fartshumpere er laget for å dempe farta til syklistene og ikke bilene i Tønsberg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Mange syklister sykler gjennom den gamle trehusbebyggelsen Nordbyen i Tønsberg når de skal til og fra jobb. De som bor her, synes at syklister sykler for fort. Det synes også Fabian Stang, statssekretær i justisdepartementet og tidligere ordfører i Oslo. Han låner et hus i Nordbyen av en venn.

Fabian Stang

Fabian Stang låner et hus i Tønsberg og reagerer på syklistenes fart utenfor huset.

Foto: NRK

– Noen raser av gårde som om de er med i et sykkelløp. Syklister som kommer der i 30 kilometer i timen representerer en fare, sier Fabian Stang.

Han har sett nestenulykker og lagde en fartsdump ved huset sitt. Den ble tatt bort, forteller han.

Fornøyd

Velforeningen har etterlyst titak. Denne uka satte Tønsberg kommune opp tre fartshumper på en strekning på 150 meter.

– Det fungerer veldig bra. Nå må syklistene bremse opp for hver humper. Farten går betydelig ned, sier leder Jens Kaurin i Nordbyen velforening.

Uvanlig tiltak

Det er første gang fagpolitisk rådgiver Mats Mikael Larsen i Syklistenes Landsforening har hørt om fartshumper for å dempe syklistenes fart.

– Oss bekjent er det ganske uvanlig. Som regel brukes jo humper for å bedre trafikksikkerheten til myke trafikanter, sier Larsen.

Andre steder har det blitt satt opp rumlefelt, der brostein er felt ned i asfalten, eller vitmalte striper som gir vibrasjoner, for å senke farten.

– Hvis det er et problem med råsykling, bør politiet ha en kontroll, sier Larsen.

Ulykke

Jens Kaurin i Nordbyen velforening vet om to-tre personer som har blitt påkjørt av syklister og bekrefter at det har vært nestenulykker.

– Beboere har utgangsdøra rett ut i gata. Syklister kommer brått på, fordi de kommer fort, sier Jens Kaurin.

– Har det vært mange ulykker?

– Nei, det har det vel ikke vært. Men en ulykke er en for mye, sier Kaurin.

Kan bidra til ulykker

Mats Larsen sier alle syklister bør følge trafikkreglene og sykle etter forholdene. Han får oversendt et bilde av en fartshump i Norbyen og blir litt skeptisk til tiltaket.

– Jeg har ikke befart området. Men den humpen jeg ser på bildet, kan bidra til ulykker blant syklister med dårlige ferdigheter. Humpene kan komme brått på og syklister kan miste kontroll over sykkelen, sier Larsen.

Fabian Stang er uenig.

– Hvis folk har så dårlige sykkelferdigheter blir jeg fristende til å si at de må øve på et lukket område, sier Stang som synes tiltaket er fornuftig.

Jens Kaurin

Leder Jens Kaurin i Nordbyen velforening sier fartshumpere har fått ned farta på syklistene.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK