Hopp til innhold

Skal bli kvitt forurensingen på Vallø

Grunnen på Vallø utenfor Tønsberg har vært forurenset i mange år, men det skal det bli slutt på.

Esso på Vallø

OPPRENSKING: To selskaper har inngått kontrakt for å rense opp i grunnen på Vallø utenfor Tønsberg. Dette arkivbildet fra 2007 viser olje som er tydelig synlig på et område på halvøya.

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Esso Norge drev oljeraffineri på Vallø i mange år, og nå har Veidekke Entreprenør AS og det belgiske selskapet Deme Environmental Contractors inngått kontrakt for å rense grunnen her. Det skriver bygg.no

Arbeidet starter i oktober, og skal være ferdig andre kvartal 2019. Kontrakten Esso har inngått med de to selskapene har en verdi på 470 millioner kroner.

– Det viktigste avfallsstoffet som skal renses bort er syrebek, et avfallsprodukt fra smøreoljeproduksjonen på et oljeraffineri. Vi har inngått kontrakten som følge av at Miljødirektoratet har utarbeidet en plan for opprydning her, sier Eirik Hauge, assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge til NRK.

– Verdien på kontrakten reflekterer hvor komplisert arbeidet med å rense grunnen er, legger han til.

Drift i over 100 år

Nå er det ingen drift på Vallø. Esso Norge la ned virksomheten sin her i 2001.

– Men til sammen har det vært virksomhet her i over 100 år. Noe av forurensingen på halvøya stammer fra gammel drift, sier Hauge.

Tore Frogner i Veidekke sier til Bygg.no at dette er det største miljøprosjektet selskapet har deltatt i.

– Vi er stolte over at kunden så og anerkjente ekspertisen og kjerneverdiene til DEC og Veidekke ved å tildele oss kontrakten, sier Sven Mollet, Area Manager Export i DEC.