Hopp til innhold

Skal ha tilstått drap i Larvik 16 år etter

Drapet på Ronald Ramm (71) i Larvik for 16 år siden har vært en gåte for politiet. I fjor ble saken foreldet, men nå skal en mann ha tilstått drapet overfor krimforfatter og politimann Jørn Lier Horst.

Her bodde Ramm

I dette huset bodde Ronald Ramm. Nå skal en mann ha tilstått drapet overfor tidligere politimann og krimforfatter Jørn Lier Horst.

Foto: POLITIET

– Det er riktig at jeg har fått en telefonhenvendelse fra en mann som innrømmer at han står bak drapet på Ronald Ramm, sier Jørn Lier Horst til NRK.

Det hadde ikke gått mer enn noen uker etter at drapssaken ble foreldet i desember i fjor, at mannen tok kontakt med Horst, skriver VG i dag.

Ronald Ramm

Ronald Ramm ble drept for 16 år siden.

Foto: Politiet

Etter en dialog mellom de to, valgte mannen på telefon i august i år å tilstå drapet på 71-åringen.

Vil ikke forklare seg til politiet

– Hvor pålitelig anser du denne mannen for å være?

– Jeg er i permisjon fra politiet, så det er ikke riktig at jeg går i detaljer på den forklaringen. Men det er slik at opplysningene som han kommer med er kjent gjennom etterforskning, så det er holdepunkter for det som kommer frem, sier Lier Horst.

– Jeg er opptatt av at han skal forklare seg for politiet, og ikke bare meg, men det har han så langt ikke vært villig til.

– Boka årsak til tilståelsen

Jørn Lier Horst var ung politimann da Ronald Ramm ble funnet drept i Larvik i desember 1995.

Hans debutroman «Nøkkelvitnet» er basert på drapet. Horst tror boka er en direkte årsak til at det var nettopp han som mottok tilståelsen.

– Personen som nå har tilstått, var tidlig inne i saken. Han er også en jeg kjenner gjennom det kriminelle miljøet i Larvik, sier Horst som har permisjon fra jobben i politiet mens han skriver på en ny bok.

JØRN LIER HORST

Jørn Lier Horst skal ha fått en innrømmelse fra drapsmannen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Vil ikke bekrefte noe

Politiadvokat Magnar Pedersen bekrefter overfor avisa at mannen har kommet med det politiet betrakter som en forbeholden tilståelse.

De ønsker nå at mannen avgir en skikkelig forklaring. Men mannen selv ønsker ikke å bekrefte overfor VG at han har tilstått drapet på den 71-årige pensjonisten for 15 år siden.

– Jeg var der da det skjedde, men det var ikke jeg som gjorde det, sier mannen til avisa når de oppsøker han hjemme i leiligheten.

På spørsmål om politiet lyver når de bekrefter at han har tilstått drapet, svarer han:

– Ja, det gjør de. Det finnes ingen skriftlig dokumentasjon på at jeg har tilstått noe som helst, sier mannen. Han sier på den annen side at han vet hvem som drepte Ronald Ramm, at det var snakk om hevn, men at han tar med seg navnet i graven.