Hopp til innhold

Drap kan ha vært hevn

Et bestialsk drap begått i 1995 kan ha vært en hevnaksjon. Politiet har gjenopptatt etterforskningen av det uoppklarte drapet.

Ramm-drapet.

Gjerningsmannen/-mennene hadde dratt ut skuffer.

Foto: Politiet

Etterforskningen av det uoppklarte drapet på enkemannen Ronald Ramm (71) i Larvik i 1995 ble gjenopptatt sist sommer. Nå skal nye avhør ha gjort at politiet har fått nye teorier om drapet.

- Nye opplysninger kan tyde på at motivet har vært en vendetta, en hevn for personlige krenkelser, sier politiadvokat Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til VG.

Ramm-saken i Larvik.

Da politiet kom til boligen på Rødberg, var det rotet til i flere av rommene.

Foto: Politiet

Safen var urørt

Ronald Ramm ble funnet død i hjemmet sitt på Rødberg i Larvik 8. desember 1995, men etterforskningen tydet på at han hadde ligget død i huset i ei uke. Huset var rotet til, skuffer var dratt ut og på soverommet var madrassen sprettet opp. Saken har til nå vært sett på som et rovdrap, men en del forhold bryter med det bildet. Ifølge VG ble det funnet ei lommebok med 7000 kroner i, og i en safe i kjellerboden lå 120 000 kroner urørt.

Flere gjerningsmenn?

I tillegg var Ramm seksuelt misbrukt, og katten hans var mishandlet og drept. Politiet tror at flere gjerningsmenn har vært involvert, for i huset er det blant annet funnet seks uidentifiserte fingeravtrykk og blod som ikke tilhørte offeret.

- Noen der ute vet noe. Vi håper at de nå, tolv år etter, kan være i en situasjon som gjør at de kan fortelle politiet det de vet, sier Pedersen til VG. Overfor NRK legger Pedersen til at hendelser i Ramms fortid kan spille en rolle for motivet. Han ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på detaljer omkring dette.

Beskrevet i roman

Ved flere tilfeller har det kommet inn tips til politiet om den uoppklarte drapssaken. Da politietterforsker Jørn Lier Horst ved Larvik politikammer debuterte som krimforfatter i 2004 med romanen "Nøkkelvitnet", basert nettopp på Ramm-drapet, kom det inn ni nye tips i saken. Ett av tipsene var at en narkoman hadde tilstått drapet overfor en venninne, men dette førte aldri fram. Da TV Norge sendte et program om drapet, kom det inn rundt 20 tips, men heller ikke den gang førte det til noe gjennombrudd i saken.

En mann fra Larvik var dessuten siktet i saken i en periode, men siktelsen ble frafalt og mannen fikk erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark