Hopp til innhold

Politimann siktet for falsk forklaring

Vestfold politidistrikt har pågrepet og siktet en politimann for falsk forklaring etter et dødsfall i Brevik natt til lørdag 3. august.

Politihuset Skien

En politimann er suspendert fra sin stilling etter at han skal ha avgitt falsk forklaring.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det opplyser politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt.

Politiadvokat Lise Dahlhaug

Politiadvokat Lise Dahlhaug sier at de først i morgen vil bli tatt stilling til om politimannen skal varetektsfengsles

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Etterforskningen vil nå pågå for fullt, også vil vi i løpet av morgendagen ta stilling til om han skal varetektsfengsles, sier Dahlhaug.

Den pågrepne er politimann ansatt i Telemark politidistrikt.

  • VET DU NOE OM SAKEN? TIPS NRK PÅ TELEFON 03030 ELLER E-POST 03030@NRK.NO

Var sammen natten før

Polititjenestemann kjenner kvinnen og hennes familie, og er involvert i saken. De to skal også ha vært sammen dagen før hun døde.

– De var på et felles arrangement der det var flere personer, opplyser Dahlhaug.

Tjenestemannen skal ikke ha noe alibi for den aktuelle natten, og det var heller ikke han som fant henne.

Siktet og suspendert

Han ble pågrepet tirsdag formiddag og fraktet til Vestfold. Mannen er siktet for falsk forklaring, og er suspendert fra sin stilling.

– Det synes ikke å være samsvar mellom mannens forklaring og de fakta politiet har dokumentert i forbindelse med etterforskningen, sier politiadvokat Dalhaug.

Saken gjelder en kvinne i 30-årene som ble funnet død ved Sandøya utenfor Brevik lørdag 3. august.

Av hensyn til etterforskningen vil Dahlhaug ikke kommentere hva den siktede har sagt i avhør.

Anses nå som mistenkelig

Telemark politidistrikt opprettet en undersøkelsessak og oppfordret, samme dag som kvinnen ble funnet, publikum som eventuelt hadde gjort observasjoner på natten til 3. august om å ta kontakt med politiet.

Politiets umiddelbare undersøkelser tydet ikke på at det var skjedd noe kriminelt.

– I løpet av uke 32 kom det inn informasjon til politiet som har resultert i at politiet nå anser kvinnens død som mistenkelig, og har iverksatt etterforskning med tanke på om kvinnen kan ha blitt utsatt for en kriminell handling, opplyser Dalhaug.

Av habilitetsgrunner har Politimesteren i Telemark bedt Statsadvokatene om at saken overføres til Vestfold politidistrikt.

Personalsak

Telemark politidistrikt behandler nå saken som en personalsak. Vestfold politidistrikt har ansvar for etterforskningen og tar imot mediehenvendelser om denne.

Rita Kilvær

Politimester i Telemark Rita Kilvær sier at saken nå er flyttet over til Vestfold politidistrikt og at tjenestemannen er suspendert inntil videre

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vår rolle er at dette er en personalsak og på bakgrunn av de opplysningen vi har fått fra Vestfold politidistrikt om falsk forklaring og andre omstendigheter har vi besluttet at tjenestemannen foreløpig suspenderes, sier politimester i Telemark Rita Kilvær til NRK.

– Hvorfor suspenderes han?

– Fordi vi så at det var for tett bånd mellom tjenestemannen, den avdøde og hennes familie. Telemark politidistrikt ville være inhabile om vi fortsatte å holde i saken. Det er selvfølgelig også av hensyn til tilliten til politiet, og spesielt Telemark politidistrikt.

– Hvordan opplever kollegene dette?

– Av hensyn til etterforskningen har de ikke fått vite noe før allmennheten fikk vite om dette i dag. Vi gjør det vi kan for å ivareta våre ansatte nå.

– Hvordan opplever du denne saken?

– Det er ikke med lett hjerte man går til det skritt å suspendere en tjenestemann. Det er en alvorlig og inngripende ting å gjøre, sier hun.

Politiet i Vestfold ønsker å komme i kontakt med personer som har befunnet seg i området ved Breiviksbrua den 3. august mellom klokken 03.00 og 05.00.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark