Hopp til innhold

Saksøker kommune med penger fra katolikker

Med hjelp fra blant annet Oslo katolske bispedømme har lege Katarzyna Jachimowicz nå samlet inn nok penger til å saksøke Sauherad kommune.

Katarzyna Jachimowicz, reservasjonslege

Tidligere fastlege i Sauherad kommune, Katarzyna Jachimowicz, har samlet inn nok penger til å saksøke kommunen.

Foto: NRK

Det var i fjor at fastlegen som arbeidet i Sauherad kommune i Telemark, ble sagt opp fordi hun nektet å sette inn prevensjonsmiddelet spiral på kvinner.

Nå har den polske kvinnen samlet inn nok penger til den første rettsrunden mot Sauherad kommune. Det skriver Vårt Land. Målet er å få oppsigelsen erklært ugyldig.

Jachimowicz sin advokat, Håkon Bleken, sier til avisa at stevningen vil bli sendt inn før sommerferien, men vil ikke oppgi hvor mye penger som er samlet inn til nå. Oslo katolske bispedømme skal blant annet ha bidratt med 75.000 kroner.

Vil ha fastlegeforskriften endret

Jachimowicz er katolikk og motstander av abort og prevensjonsmiddelet spiral. Motstanden mot spiral skyldes at spiralen skal hindre egget i å feste seg til livmoren.

I fastlegeforskriften av 1. januar 2015 slås det fast at leger ikke har en reservasjonsrett, verken mot å henvise til abort eller mot å sette inn prevensjonsmiddelet spiral.

Magnar Kleiven

Generalsekretær i Norges kristelige legeforening, Magnar Kleiven, sier de har opprettet en egen konto der folk kan støtte Jachimowicz sin rettsak.

Foto: NRK

Talsmann for Jachimowicz og generalsekretær i Norges kristelige legeforening, Magnar Kleiven, har tidligere sagt til NRK at reservasjonskravet ble gjort klart overfor kommunen da Jachimowicz ble ansatt i 2011. Det ble likevel ikke skrevet en skriftlig avtale.

Kleiven sier til NRK tirsdag at sakens bakgrunn er retten til samvittighetsfrihet, som er nedtegnet i Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 9. Kleiven sier de ønsker at enhver norsk fastlege skal få lov til å ha frihet til å bestemme selv hva de vil.

– Hvis en rettsak ender opp med at fastleger kan få ha samvittighetsfrihet så må fastlegeforskriften endres, sier Kleiven.

NKLF har hjulpet Jachimowicz i arbeidet med å samle inn penger og Jachimowicz skal være klar til å ta saken helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Tror på støtte fra norske domstoler

Frode Lauareid er advokat for Sauherad kommune. Han sier rettsaken ikke kom uventet, og at kommunen har tro på at norske domstoler vil rette seg etter fastlegeforskriften og gi dem medhold i en rettsak.

– Regelverket blir formidlet sånn at det er en leges plikt å gi helsehjelp til alle pasientene sine. Kommunen igjen har lovpålagt plikt til å stille helsetjenester til disposisjon til sine innbyggere, sier Lauareid.