NRK Meny
Normal

Ønsker flere rettigheter for menn i abortloven

Sosialantropolog Runar Døving mener det er på høy tid å endre abortloven, som han sier ble skrevet på en tid da forholdet mellom menn og kvinner var svært annerledes.

Runar Døving

Sosialantropolog Runar Døving vil ha endring i abortloven.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Man er to om å lage et barn, derfor bør far skrives inn i abortloven, slik at man anerkjenner at man er to om saken. Det laveste nivået er at man blir informert om man har barn der ute, eller om man kunne hatt barn der ute. En informasjonsplikt og en rettighet til å uttale seg, vil være et første skritt på veien.

Marthe Hammer

Marthe Hammer i SV mener det er flere grunner til å beholde abortloven slik den er.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Det sier sosialantropolog Runar Døving i en debatt i radioprogrammet Her og Nå. Han mener det er på høy tid å endre abortloven.

– Da abortloven ble skrevet for 40 år siden, så var vi i en helt annen situasjonen mellom menn og kvinner. Nå er vi likestilte, og da er det på høy tid at vi ser abortloven i et nytt lys.

Det Aftenposten som først omtalte denne saken.

– Ikke knytt mer skam til abort

Døvings motdebattant Marthe Hammer, leder av SVs kvinnenettverk, sier forslaget om mer informasjon til menn i slike saker er mer problematisk enn det høres ut som.

– Det høres i utgangspunktet så lite farlig ut, men innebærer å formalisere en rett til å få informasjon. Det er mange grunner til at kvinner ikke skal trenge det, sier Hammer, og legger til.

– Det er veldig viktig å få anerkjent fars tilstedeværelse når barn blir født. Jeg berømmer det engasjementet veldig mange fedre har i Norge for å ta vare på sine barn. Men akkurat når det gjelder aborten, så er det viktig å ikke legge mer press, skyld eller skam i beslutningen om å ta abort eller ikke.

Juridisk abort

Begrepet juridisk abort innebærer at menn kan frasi seg retten til å betale barnebidrag, om det er slik at de ikke ønsket å få barn og ikke vil ha noe med barnet å gjøre.

– Siden vi lever i et samfunn der kvinner er økonomisk uavhengige, kan menn som gjør kvinner gravide etter tilfeldig sex bli sett på som sæd-donorer, og det er ingen som krever at sæd-donorer skal betale barnebidrag i 18 år uten å se barnet, sier Døving, og legger til at dette ikke er en ordning han er for.

– Jeg støtter absolutt ikke juridisk abort, men hvis kvinner skal ha alle rettigheter så må det være en konsekvens.

Hammer er sterkt imot juridisk abort.

– Debatten rundt det virker som et forsøk fra menn på å fraskrive seg ansvar, for meg virker det som å gå 100 år tilbake i tid.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.