Hopp til innhold

Rottene koser seg ekstra om dagen

Rottene finner mat og formerer seg i stort omfang når det er så mildt som nå. Et rottepar kan i teorien formere seg slik at det blir 1000 individer i løpet av ett år.

Rotte (illustrasjonsfoto)

Rottene trives godt når det er mildt.

Foto: Scanstockphoto

Mange opplever at det er flere rotter nå enn ellers på denne årstiden. Det bekrefter også de som bekjemper skadedyrene.

Skadedyrkontrollør Øyvind Kvernhusengen i Pelias sier de nå om dagen opplever at rotteplagen er større, og at de oftere må iverksette bekjempelse enn de ellers gjør i vintermånedene.

– Rotter går innendørs for å finne mat og varme. Finner de det, koser de seg. Ei rotte kommer seg inn gjennom et hull på 12 millimeter i diameter. Derfor bør folk rett og slett sørge for å tette igjen slike mulige innganger for å holde skadedyrene unna, sier han.

Øyvind Kvernhusengen

Øyvind Kvernhusengen fant ikke rotter, men rottene hadde spist opp gifta han la ut for en stund siden.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Gir rottene noe de liker

Når han skal bekjempe rotter gir han de rett og slett noe de liker å spise, men det er ikke mat, det er gift som gjør dyrene syke. Blodet tynnes ut og dyret dør. Andre ganger må de ty til feller som rottene går inn i.

Av og til finner skadedyrkontrollørene døde rotter som er forgiftet, men vanligvis går rottene til stedet der de har hi og ender sine dager der.

– Normalt klarer vi å bekjempe rotteplagen, men det er viktig at hus- og gårdeiere selv gjør det som er mulig for at dyrene ikke kommer seg inn. Når det blir kaldere trives ikke rottene ute og de søker inn.

Død rotte
Foto: Kjetil Nesgård / NRK

Formerer seg fort

– Rotter formerer seg hele året. De blir drektige når de er to–tre måneder gamle, og føder 10–12 unger av gangen. Teoretisk kan et rottepar formere seg slik at det blir 1000 individer i løpet av ett år.

Da vi var med Kvernhusengen ut på jobb, fant han ingen tegn til rotter på et gårdsbruk der det er dyrehold, og hvor store rotter oppholdt seg i nærheten av blant annet kornlageret.

Forrige gang han besøkte gården hadde rottene spist all den giften han hadde lagt ut, selv om de i utgangspunktet fant mer enn nok å spise i og rundt kornbingene. Det kan tyde på at han har lykkes med jobben han ble satt til.

Øyvind Kvernhusengen

Det er lett for rotter å komme seg inn. 12 millimeter åpning er nok, så folk bør tette igjen, sier han.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark