SE OGSÅ: |
![]() |
ALT OM: |

Demningen ved Møsvatn ligg i Tinn kommune.
Fredede kulturminner kan hindre den nye reguleringen av Møsvatn.
Kulturminnene er fra yngre jernalder og middelalderen, og er automatisk fredet.
Flere hundre millioner kroner står på spill for kraftprodusenten Øst-Telemarken Brukseierforening, dersom vannstanden må senkes av hensyn til kulturminnene.
Vil begrense vannstand
Forslaget fra rådgiver Torbjørn Langmark i Telemark fylkeskommune er nemlig å begrense vannstanden i Møsvatn, for å hindre at kulturminnene blir ødelagt.

Forholdet til kulturminnene ved Møsvatn må avklares.
- Forholdet til disse kulturminnene må avklares. Det er to alternativer. Enten må høyeste regulerte vannstand bli senket med en meter. Ellers så må de automatisk freda kulturminnene frigis, sier han.
Men det er det bare riksantikvaren som kan godkjenne etter en faglig gjennomgang av disse kulturminnene.
- Rundt Møsvatn er det veldig mange kjente kulturminner. Det er mange jernvinneanlegg og kullgroper, i tillegg finnes det steinalderfunn, tufter og røyser, sier Langmark.
Vinje stiller store krav
Tillatelsen til kraftproduksjon av det verdifulle vannet i Møsvatn er i ferd med å ta slutt, den såkalte Møsvatnkonsesjonen. Og Vinje kommune har stilt store krav for at strømproduksjonen kan fortsette.
Nå viser det seg også at over 200 kulturminner kan begrense hvor mye det er mulig å tillate, fordi de er automatisk fredet og kan bli ødelagt.
- Dette er viktige kulturminner. 195 av disse er automatisk fredet og i konflikt med reguleringsplanen, sier Langmark.