Planer om fabrikk i Bamble går tregt

Fortsatt mangler 130 millioner kroner i aksjekapital før selskapet Biogren AS kan starte å bygge pelletsfabrikk i Bamble. Pelletsfabrikken kan, hvis den blir realisert, gi 25 til 30 arbeidsplasser.

Arne Myhrvold presenterer området der den nye fabrikken skal ligge

PÅ IS: Daglig leder Arne Myhrvold presenterte i august i fjor området der den nye fabrikken skal ligge. Til nå er det lite som har skjedd, men finansmegler Olav Gram Degnes er optimistisk på vegne av pelletsfabrikken.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fabrikken, som skal ligge på Skjerkøya i Bamble, skal lage trepellets og bruke like mye tømmer som papirfabrikken til Norske Skog Union brukte på Klosterøya i Skien.

– Men finansieringa er treg, sier finansmegler Olav Gram Degnes, som jobber med å skaffe investorer.

Finansmegleren forteller at klimaet innenfor oljesektoren har skapt trøbbel, og at det har påvirket planene negativt. På banksiden har det også vært vanskelig å få låne det som trengs.

– Vi er nødt til å gå gjennom prosjektet og finne ut hvilken struktur vi kan bruke, sier Degnes.

Har kontakt med mulige finanskilder

På spørsmål om prosjektet dermed er vanskelig å få gjennomført, svarer finansmegleren følgende:

Pellets

Dersom 300 000 tonn med trepellets erstatter kull, vil reduksjonen i CO₂ tilsvare 1 % av Norges utslipp.

Foto: AP Photo/Toby Talbot

– Ja og nei. Hvis vi gjør det riktig, så får vi dette i mål. Uten tvil, sier Degnes.

Degnes sier at han har kontakt med mulige både nasjonale og internasjonale finanskilder, men pengene har foreløpig ikke kommet på plass. I øyeblikket er det kun stablet på beina om lag 50 millioner kroner til aksjekapitalen, gjennom lokale investorer, med Einar Nilsen i Kranringen i spissen.

Men aksjekapitalen bør være på rundt 180 millioner kroner. Hele fabrikken er kostnadsberegna til rundt en halv milliard.

Har forhåndssolgt hele produksjonen

Planene om pelletsfabrikken til Selskapet Biogren AS blei lansert slutten av august i fjor. Daglig leder Arne Myhrvold var da svært optimistisk. Han trakk fram at de hadde forhåndssolgt hele produksjonen for 2016 til det svenske handelselskapet CellMark, som skal videreselge pelletsen fra Bamble.

Den gang fortalte Myhrvold at CellMark er verdens største tradingselskap på papir og cellulose-produkter. Det svenske handelselskapet har nylig gått inn i pelletsmarkedet og er i ferd med å bygge seg opp.

– Vi har brukt mye tid og krefter på å få til en avtale med de, og det har vi fått til. Vi har en fleksibel avtale hvor de gjerne tar hele produksjonen. Vi sier at vi kan selge hvis det er noen gode kunder i Norge, men ellers selger vi det gjennom CellMark, sa Myhrvold i august.

Han fortalte at mesteparten ville gå til England, Tyskland og Nederland.

– I tillegg er Italia en stor potensiell kunde innen kaminpellets, sa daglig leder Myhrvold.

Oljekrisa får skylda

Men ennå kan det gå lang tid før kapitalen er på plass, og oljekrisa får altså skylda for manglende investeringsvilje i pelletsfabrikken i Bamble, sier finansmegler Olav Gram Degnes.

– Ja, det er jo det, sier Degnes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark