Hopp til innhold

Skal bruke like mye trevirke som Union brukte

BioGren As skal bygge en pelletsfabrikk til nesten en halv milliard på Skjerkøya i Bamble. Interessen for pellets er stor, for hele årsproduksjonen for 2016 er allerede solgt.

Arne Myhrvold presenterer området der den nye fabrikken skal ligge

Arne Myhrvold presenterer området der den nye fabrikken skal ligge

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Arne Myhrvold, daglig leder i BioGren AS

Bedriften har en ramme på 500 millioner kroner, og vi håper å komme i land på 425 millioner kroner, sier Arne Myhrvold, daglig leder i BioGren AS

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fabrikken skal produsere 300.000 tonn med pellets i året.

Selskapet har allerede kjøpt produksjonsutstyr fra den nedlagte pelletsfabrikken på Averøy. Og alt er klart for å skape 25 – 30 nye arbeidsplasser i Telemark i løpet av 2016.

– Vi skal bruke omtrent like mye skog som Union i Skien brukte på sitt beste, sier Arne Myhrvold, daglig leder i BioGren AS.

BioGren kommer til å trenge 600 000 tonn med trevirke for å produsere det de har sagt. Myhrvold har undersøkt med skogeiere i Telemark, og de har sagt at det skal de greie å levere.

– Skogeierne mener at de har nok til at vi skal få dekket behovet, sier Myhrvold.

God lønnsomhet

Ivar Nilsen i Kranringen AS

Ivar Nilsen i Kranringen AS

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ivar Nilsen i Kranringen har investert 20 millioner kroner i BioGren AS. De har svært stor tro på prosjektet.

Alle kalkyler viser en veldig god lønnsomhet. Det er et veldig grønt tiltak, med kjempeinnsparinger på CO₂. Samtidig vil de erstatte kullkraftverkene nedover i Europa, sier Ivar Nilsen i Kranringen AS.

25 – 30 ansatte

Fylkesordføreren er svært fornøyd med dagens presentasjon. Og spesielt at det er en grønn bedrift som kan utnytte det store potensialet i skogene i Telemark.

– For Bamble og resten av Telemark kan dette gjøre en forskjell. Vi snakker om en stor industriell virksomhet, 25–30 ansatte og kanskje det tidobbelte med alle de som skal sørge for at tømmeret kommer inn fra Telemark-skogene, sier Terje Riis-Johansen, fylkesordfører i Telemark.

Mye transport

Pellets

Dersom 300 000 tonn med trepellets erstatter kull, vil reduksjonen i CO₂ tilsvare 1 % av Norges utslipp.

Foto: AP Photo/Toby Talbot

Produksjonen for neste år er allerede solgt. Men BioGren vil gjerne selge 40 -50 000 tonn til norske interessenter. Det meste blir sendt til England, Tyskland, Nederland og kamin-pellets til Italia. Den korte veien til kontinentet og tilgangen til råstoff gjorde at de valgte Grenland som plass for bedriften.

– Her er det også dypvannskai med isfrie havner. En industrikultur, rik tilgang på kunnskap, en region som er vant til å samarbeide, og som er opptatt av at Grenland skal utvikle seg, sier Arne Myhrvold.

Den store mengden med trevirke skal transporteres i fylket. Og skulle alt gå på veien, ville det innebåret 3–5 vogntog i timen.

– Det høres jo veldig mye ut. Men av flere grunner så skal vi kunne ta inn et lass med flis fra tid til annen, for å dempe trykket på veien, sier Myhrvold.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark