Påstand om tre års fengsel for ekspolitimann

Aktor ber retten dømme den tidligere politimannen til tre års fengsel for å ha forlatt en kvinne i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua i fjor sommer.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Dette bildet er tatt den natten Linn Madelen Bråthen døde, og viser henne og eks-politimannen på vei til Breviksbrua

Foto: Overvåkingsbilde/politiet

– Retten skal vurdere alle bevis for seg. Skal til slutt foreta en samlet vurdering av alle bevisene. En totalbedømmelse, ikke på hvert enkelt bevis, men på den totale oversikten, sier statsadvokat Kjetil Omholt under aktors prosedyre i retten torsdag.

Den tidligere politimannen er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i en hjelpeløs tilstand, med døden til følge.

Alternativt er 42-åringen tiltalt for falsk forklaring. 42-åringen fra Stathelle erklærte seg ikke skyldig i det første punktet, da rettssaken mot ham startet i forrige uke. Han erkjente straffskyld for å ha forklart seg falskt.

Kjetil Omholt

Aktor Kjetil Omholt ber om tre års fengsel og betaling av saksomkostninger for den tiltalte ekspolitimannen.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Omholt tok for seg det skal ha skjedd på Breviksbrua natt til 3. august i fjor.

Gjennom alle vitneforklaringen sannsynliggjorde han at tiltalte ikke forteller den fulle sannheten om hva som skjedde. Han mener det er grunn til å tro at det var en krangel på broa, og at denne mest sannsynlig startet hjemme hos Linn Madelen Bråthen.

Opptakten til krangelen mener Omholt er fakta venninnene hennes har fortalt om. At hun skulle konfrontere tiltalte med at hun ville ha slutt på de seksuelle tilnærmelsene hans.

Fornærmede har snakket med minst en venninne om å konfrontere tiltalte med dette, sier aktor.

Les også:

– Kan umulig stemme

Han mener tiltaltes forklaring ikke holder mål.

– Tiltalte forteller om ro og fordragelighet mellom de to, og så finner plutselig Linn på dette. Det kan umulig stemme, doserte Omholt for retten.

Aktor sa videre at vitneobservasjonene forteller om rop og krangel på broa, og at det ikke er noen tvil om at dette ble hørt fra broa den aktuelle natten.

– Her har vi så mye informasjon at vi med sikkerhet kan fastslå at tiltalte ikke forteller sannheten. Grunnen er å dekke over sannheten, at de to hadde et seksuelt forhold, sier Omholt.

Ut fra bevisførselen mener han at retten skal legge til grunn at tiltalte har vært seksuelt pågående overfor Linn. Han mener også at det skal legges til grunn at det over tid har vært et seksuelt forhold mellom disse to.

– Ville ha slutt på seksuelle tilnærmelser

Aktor mener tiltalte hadde god kjennskap til Linn og hennes sykehistorie. Videre mener han det er bevist at Linn Madelen Bråthen var lei seg på grillfesten denne varme fredagskvelden i august 2013. Utpå kvelden gikk tiltalte og avdøde på tur.

På denne turen satte Linn i gang konfrontasjonen mot tiltalte, om at hun ønsket slutt på de seksuelle tilnærmelsene hans, sier Omholt.

Omholt trakk videre frem 42-åringens forklaring om at Linn Madelen Bråthen skal ha tulleklatret på rekkverket, og at han fikk henne til å love å ikke finne på noe tull, i betydning å ta sitt eget liv.

– I denne situasjonen forlater tiltalte henne. Vi vet at hun havner i vannet. Han gjør ikke noe mer. Han forlater henne, lar henne ligge å flyte uavhengig av tilstand. Han varsler ingen, sier aktor.

Tror ikke på traume

Aktor viste til at tiltalte sier at han gjorde dette på grunn av et traume.

– Det tror jeg ikke noe på. Han hadde dårlig samvittighet, ikke for drap for det ser vi bort fra, men for det som skjedde på brua. Hvis han hadde sagt det som det var, hadde dette forholdet kommet ut, sier Omholt.

Aktor viste videre til at tiltalte ikke er en hvilken som helst politimann.

– Han har hatt mange krevende oppdrag, også der selvmord har skjedd, han har 13 års tjeneste, vært ute på skarpe oppdrag, han er vurdert til å være skarpskytterkandidat og skulle få instruktørjobb, sier Omholt.

Omholt trakk videre frem at 42-åringen driver med fallskjermhopping, klatring, dykking og karate.

– Fra en sånn trenet og godt skolert politimann, burde vi kunne kreve mer, ja, sier Omholt.

Omholt sier at i tillegg til den rettslige siden, har denne saken også en moralsk side, og at den viser mangel på dømmekraft.

Vågå-parallell

Han viser til at tiltalte i 11 dager holdt fast på løgnhistorien. For retten ramser Omholt opp alle tiltalte løy for, før han trekker frem:

– En detalj i løgnhistorien som jeg synes er spesielt grov, er telefon som går fra konas telefon til avdødes samboer.

Omholt forteller at klokken 04. 36 ringer tiltalte, eller kona hans, til samboeren for å fortelle at 42-åringen har kommet hjem.

– Tiltalte skal da på telefon ha fortalt sin beste venn at han og Linn Madelen Bråthen hadde gått hvert til sitt og at Linn er på vei hjem, alt er i orden med henne. Dette er en utspekulert og ondsinnet løgn, sier Omholt.

Når det gjelder det påståtte kjærlighetsforholdet, som tiltalte benekter, lager Omholt en sammenligning til Vågå-saken:

– Jeg ser en parallell her, det å benekte slike åpenbare ting, sier Omholt.