Hopp til innhold

På terskelen til et potensielt mobileventyr

Aldri har de vært nærmere å komme inn på det enorme mobilkameramarkedet. I løpet av året håper de å få svar fra smarttelefon-produsentene om at de vil gå for linseteknologi fra Horten.

Her på labben til poLight i Horten utvikles og testen den lille linsen som de håper vil revolusjonere mobilkamera-bransjen.

SE VIDEO

– Vi er inne i en utrolig spennende tid, forteller dr. Øyvind Isaksen, daglig leder i poLight i Horten.

– Vi har jobbet med å utvikle vår kameralinse-teknologi i cirka ni år, og nå er den ute på test hos mobiltelefon- og mobilkameraprodusenter. Vi håper at noen av dem i løpet av året kommer til den konklusjonen at de vil ha vår teknologi i fremtidens smarttelefonkamera, fortsetter han.

adm.dir Øyvind Isaksen

HÅPER: Administrerende direktør i poLight. Øyvind Isaksen, håper å få satt selskapet på børs innen 2017. Linsen til poLight er på test hos flere smarttelefon-produsenter.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

Selskapet har hovedkontor i Horten hvor de utvikler og tester linsene. På laget har de en rekke ingeniører og doktorer som jobber med å utvikle og teste kameralinsen. I tillegg har selskapet kontorer i Finland, Frankrike, Korea, Japan og Kina.

Hvor stort kan dette bli?

– Markedet består av mange milliarder enheter årlig, og med noen dollar per kamera, så vil bare noe få markedsprosenter gi mange milliarder i omsetning, sier Isaksen.

Dette er trikset

Firmaet holder til i Horten, og i flere år har de utviklet den bitte lille linsen som de kaller TLens, som er laget for å kunne brukes i blant annet smarttelefoner.

Fordelen med denne linsen er at den ikke har noen bevegelige deler, at den har veldig rask autofokus og at den bruker ekstremt lite strøm. Spesielt strømforbruket er noe telefonprodusentene er veldig opptatte av. For med stadig flere strømkrevende apper til telefonene er det et evig jag etter mer batterikapasitet.

På laboratoriet

For å komme inn i rommet hvor det jobbes med linsen, må alle dresses opp. Sko, hansker og drakter skal beskytte komponentene i rommet mot støv, hårstrå, og lignende.

Med ledninger av gull som er langt tynnere enn et hårstrå, er mikroskop et nødvendig verktøy. Spesialmaskiner likeså, for å sy med tråder med denne tykkelsen gjør maskinene langt kjappere og mer nøyaktig enn en menneskehånd.

Teknologikonferansen

Selve linsen i poLight er laget av en gjennomsiktig og klar polymer som er spesialblandet og tilpasset for å fungere som en linse. Én liten dråpe er nok, og med innrammingen og elektronikken rundt blir den lille dråpen en linse som kan revolusjonere linseteknologien for smarttelefonkamera. Markedet kan også komme til å strekke seg langt utover smarttelefoner.

Trenden nå er jo at kameraer blir montert i alt fra briller til kjøleskap når alle mulige elektroniske ting skal koples mot internett. Du kjenner kanskje begrepet IoT, eller tingenes internett?

Selskapet i Horten er altså inne i en fase hvor de virkelig kan komme til å slå gjennom, og det har nok også investorene stor tro på. Selskapet har en verdi på 600 millioner kroner per i dag. Og etter planen skal selskapet børsnoteres i løpet av året.