P-piller, mobiler og segway

Komplett.no utfordrer apotekene. Landets største nettbutikk sikter på nye kundegrupper etter 18 år med elektronikk og leketøy for nerder.

Smertestillende
Foto: NTB scanpix

Trenger farmasøyter
Foto: skjermdump

Framtidens farmasøyter jobber kanskje hos Komplett.no? I hvert fall søker bedriften etter farmasøyter og en apotektekniker. Årsaken er at de står klar til å åpne Norges første nettapotek. Regjeringen har åpnet for at det kan skje, men det er fortsatt uklart når. Koplett satser på 2015.

Daglig leder Geir Eide i Komplett Apotek sier til Her og Nå på P1 at de er klare og bare venter på regler fra legemiddelverket. Han ser bare fordeler med at man kan kjøpe medisinene på nett. - Åpent hele døgnet, ingen kø, varen er på lager og du behøver ikke komme tilbake en annen dag, sier Eide.

Segway-salget er i gang

Slik starter du nettbutikk

Tastatur
Foto: Mikkel Rønne (CC BY-NC 2.0)

Han sier de ser på ulike leveringsmåter alt etter som hva slags medisiner det dreier seg om. - Noe kan sendes med post, andre må kanskje leveres på døra og det må være en form for legitimasjon i dette. Pålogging via nettbank-id eller Altinn kan være aktuelt. - Da vet vi at resepteier og bestiller er samme person.

Det er innføringen av elektroniske resepter som har åpnet for denne muligheten. Før måtte du selv bære resepten til apoteket, nå kan hvilken som helst godkjent bedrift i teorien få den opp via nettet og gjøre klar medsinen for deg.

Skeptisk politiker

Kjersti Toppe, Senterpartiet

Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne Senterpartiet

Foto: Stortinget

Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne Senterpartiet er ikke positiv til nettapotek. Hun er usikker på hvordan man sikrer pasientenes sikkerhet. - Vi vet jo at folk ikke leser bruksanvisningene som følger medisinen og mange bruker medisiner feil. Ofte er den muntlige informasjonen kunden får på apoteket viktig for å forstå når man skal ta pillene eller mulige bibirkninger man bør følge med på.

Hun frykter også at små apotek blir nedlagt ute i distriktene, slik at det bare er kunder i byene som kan velge om de vil gå på apotek eller bestille på nett - på bygdene blir apoteket borte, tror hun.

Positiv konkurrent

Tarmkrefttest hos Boots apotek

Tester, råd og veiledning er nye inntektskilder for apotekene hvis pillesalget går på nett.

Foto: Tor Risberg / NRK

Oddbjørn Tysnes, direktør i Apotekforeningen, frykter ikke konkurransen fra Komplett.no. Han tror de fleste vil gå på vanlig apotek fortsatt. Det viser nemlig erfaringen fra nabolandene som allerede har slike løsninger.

Tysnes tror apotekene kanskje heller må selge sin tid og sine råd enn piller. Han syns nettsalg i utgangspunktet er en god idé og tror det kommer i en nær framtid. - Men da må vi diskutere gode regler nå, FØR det kommer, sa Tysnes i Her og nå på P1 i ettermiddag.