Hopp til innhold

Disse bør ikke deles med andre

Musikk rett i øret kan gi deg mer enn skade på hørselen.

Nært på en hånd som holder to trådløse ørepropper.

RETT I ØRET: Mange går mye med ørepropper. Enten for å høre på musikk eller være med på digitale møter. (illustrasjonsbilde)

Foto: Anette Stensholt / NRK

Det er fort gjort å nappe ut pluggen i øret og be kameraten høre på din favorittmusikk.

Det er imidlertid ikke så lurt.

Portrett av ørespesialist Christian Getz. Han står i en gang, foran en dør og har på sort t-skjorte

ØRESPESIALIST: Christian Getz jobber ved Horten Øre Nese Hals.

Foto: privat

Ørespesialist Christian Getz i Horten sier at øreproppene kan overføre både bakterier, virus og sopp. Han får ofte inn pasienter med ulike plager på grunn av musikk rett inn i øret.

  • ørevoks er skjøvet innover og tetter øret
  • løse deler har satt seg fast i øret
  • irritasjon i huden der proppene har sittet tett, øret hovner opp
  • infeksjon i ytre del av øret
  • øresus
  • nedsatt hørsel

– Ørepropper bør rengjøres når de deles med andre, sier han.

En tørr mikrofiberklut er det renserådet som går oftest igjen. De må aldri puttes i vann. Sjekk på nett hva din leverandør anbefaler.

Men det er skader på hørselen som bekymrer ørelegen aller mest.

Det er ikke sikkert det går over.

Ta pauser

nettsiden ung.no kan ungdom stille helsespørsmål og få svar fra helsepersonell. Der kommer det inn spørsmål fra unge som lurer på om det er farlig å sove med proppene i øret. Svaret er nei, fordi proppene mest sannsynlig vil falle ut etter at man har sovnet. Men anbefalt er det ikke.

– Ta pauser, sier Getz. Det kan hjelpe både på ørehelsen og hørselen. Øret trenger både luft og et mer variert lydbilde.

Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom er enige i det.

De har en 60/60-regel for bedre ørehelse:

60 prosent volum og bare i 60 minutter. Så tar du pause.

6 timer med lyd rett i øret hver dag

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at halvparten av dagens unge står i fare for å få problemer med hørselen på grunn av måten vi omgås lyd på.

8 av 10 unge sier de er bekymret for hørselen i en Norstat-undersøkelse bestilt av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Nesten hver femte ungdom svarte at de hadde lyd på ørene mer enn 6 timer hver dag. Koronatiden har ikke gjort det bedre. Nå sitter enda flere foran en skjerm med lyd på ørene.

Henrik Peersen, generalsekretær i HLF

BEKYMRET: Generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, Henrik Peersen, er redd flere unge skal skade hørselen sin når de har lyd på øret nesten hele dagen.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Vi er opptatt av å nå de unge med budskapet om å dempe lyden og ta pauser for å forebygge hørselsskader. Det er viktig å ta vare på hørselen. Den skal vare livet ut, sier generalsekretær i HLF, Henrik Peersen.

Foreningen har derfor kjørt en kampanje rettet mot gamere i koronaåret. Utfordringen gikk ut på å spille uten hodetelefoner på. Da fikk de oppleve hvordan gaming føltes uten å ha hørsel. God hørsel er viktig for dem som spiller.

Ørespesialist Christian Getz ber unge om å ta en hørselstest hvis de er usikre om de har problemer. Selv om problemet ikke er så stort akkurat nå. Kanskje bare litt piping i øret. Testen kan brukes for å sammenligne senere.