Hopp til innhold

Ønsker bedre brannsikring

- Høyhuset på Solvang trenger oppgradering i forhold til brannsikkerhet.

Per Olav Pettersen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Høyhuset på Solvang er gammelt, men er modernisert noe. Vi skulle ønske det var oppgradert noe mer i forhold til brannsikkerheten, sier brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, Per Olaf Pettersen til NRK.

Han sikter da til for eksempel branntetting, tetting mellom etasjene, branntetting av dører, rømningsveier og ikke minst varslingsanlegg.

Pettersen sier det etter reglene neppe er noen formelle feil med bygget, men etter som høyhuset det brant i er gammelt, tilfredsstiller det ikke de krav som stilles til nye hus i dag.

Fylt med røyk

De lovmessige kravene til for eksempel varsling er røykvarsler i alle leiligheter. Pettersen sier han skulle ønske det var et felles varslingsanlegg i huset som varslet alle beboere ved brann.

- Et slikt anlegg kan, om ønskelig, også knyttes direkte til en alarmsentral. En slik utrustning er det byggets eier som må stå for. Dette er et borettslag, og dermed er det borettslaget som også er eieren, sier han.

Huset har en rømningsvei, men den er ved siden av heisen og var fylt med røyk.

- Vi måtte konsentrere oss om å evakuere alle over 7. etg, sier Pettersen. Det var stor røykspredning som følge av utette dører og andre veier der røyken kan komme gjennom. Spesielt ille var det i leiligheten over der det brant, sier brannsjefen. For de som bor der var situasjonen svært alvorlig, sier han.

Evakuering var første prioritet og tre lift-biler, en arbeidsheis og rå menneskekraft hos brannmannskapene løste oppgaven.

- Vi har bokstavlig talt tatt høyde for at det kan utvikle seg en alvorlig brann i høyhus i vårt område, og vi har utstyr og mannskap som kan løse den oppgaven, sier Pettersen.

Har varslingsanlegg

Leder av Tårnbo borettslag, Rolf Stensholt, sier at blokka har et manuelt varslingsanlegg. Dette er ikke knyttet til verken brannvesenet eller annen alarmsentral. Anlegget må aktiveres manuelt, og det ble gjort da brannen ble oppdaget.

- Det var nok mange som ikke hørte klokkene, meg selv inkludert sier Stensholt.

Det bor mange eldre i blokka og det er nok mulig mange andre heller ikke har hørt alarmen, sier han.

Alarmklokkene står i oppgangen, men vi må nok vurdere om varselklokker også skal monteres inne i leilighetene, sier han.

- Vesentlig oppgradert

Forvaltningssjef Ragnar Sletvik i Tønsberg og Nøtterøy boligbyggelag sier de har omfattende kontakt med Tårnbo og har en del forvaltningsarbeid for borettslaget.

- Bygget er vesentlig oppgradert og modernisert den siste tiden, sier Sletvik.

Blant annet er alle dører inn til leilighetene brann- og lyddører.

- Alle vinduene ble skiftet i fjor og nå var det arbeider i gang med å pusse opp fasaden. En mobil tårnheis som brukes i forbindelse med fasadearbeidene fungerte svært godt til evakuering, sier Sletvik, noe som også bekreftes av brannmannskapene.

Sletvik tror mye av røyken som har kommet inn er fordi mange har vinduer og balkongdører åpne om natta.

Rømningsveien ved siden av heisen var fylt med røyk, og det er et forhold vi må se nærmere på, sier Sletvik.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark