Hopp til innhold

Oljen kan nå Vestfold

Oljeutslippet etter det islandske containerskipet skipet Godafoss som har gått på grunn i Østfold, kan også komme til Vestfold.

Grunnstøting ved Hvaler

Dersom oljen fra det havarerte skipet på Hvaler skulle nå Vestfoldkysten, er alle mannsakper i beredskap.

Foto: NRK / NRK

Kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket i Horten sier at muligheten er tilstede for at oljen som lekker fra skipet kan komme til Vestfold.

– Det er jo ikke så langt over til Vestfold, men vi vil få vite en del mer utover formiddagen. Kystverket har satt inn overvåkingsfly for å kartlegge omfanget så langt det er mulig. Det vil også da være klart i hvilken retning oljen driver. Vi må ta høyde for at vi kan få oljepåslag i Vestfold, sier sier Kjærås til NRK.no.

Den fasen som nå er i gang er en statlig oljevernaksjon, og det er Kystverket som har tatt ledelsen for den.

LES: Flere kilometers oljeflak truer nasjonalpark

Artikkelen fortsetter under bildet.

Per Olav Pettersen

Per Olav Pettersen er leder av IUA Vestfold

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mannskap klare

– Beredskapen er god og mannskapene er klare dersom oljen fra det havarerte skipet ved Hvaler i Østfold skulle nå Vestfoldkysten.

Det sier leder for det interkommunale utvalget mot akutt forurensning - IUA i Vestfold, Per Olav Pettersen.

Det er 500 kubikkmeter med råolje ombord i skipet som lekker olje.

– Vi er ikke mobilisert eller kalt ut av Kystverket foreløpig, men vi har mannskapene våre i beredskap. Vi vet ennå ikke om oljen kommer over til Vestfold, men med de erfaringene vi gjorde da Full City grunnstøtte utenfor Langesund i august 2009 så gjør vi visse forberedelser, sier Pettersen.

Følger med på værmeldingen

Under Full City-grunnstøtingen ble det oljepåslag på land både langs Vestfoldkysten i Larvik, nedover hele Telemarkkysten og inn i Aust Agder.

Pettersen forklarer at de nå henter fram planverket, trekker inn de mest sentrale personene i aksjonsutvalget og går gjennom situasjonen.

– Vi følger også med på kart og værmelding for å følge med på hva som kan komme til å skje, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oljesøl i Langesund

Det ble store påslag av olje i Telemark da Full City grunnstøtte i august 2009. Her fra friområdet Krogshavn i Langesund.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

IUA-Telemark følger situasjonen

–Vi følger situasjonen nøye og holder kontakten med Kystverkets operasjonssentral. Det sier havnekaptein Asbjørn Høye i IUA Telemark. Nå venter vi på rapport om omfanget etter at overvåkingsflyet har vært oppe, sier Høye.

IUA-Telemark har solid fikk en erfaring i å håndtere oljeutslipp av denne sorten etter Full City-grunnstøtingen. Det har ført til at planverket nå trekkes fram også i Telemark.

Les - Miljøvernere bekymret

NRK.no oppdaterer saken.

NRK anbefaler