Hopp til innhold

Nytt FHI-utkast: Kommuner får trolig beholde vaksiner

Skien og Nesodden får flere vaksinedoser, anbefaler Folkehelseinstituttet i nytt utkast. I tillegg slipper trolig flere kommuner å gi fra seg vaksiner.

Robin Kåss

BEHOLDER VAKSINER: Ordfører Robin Kåss jubler forsiktig over at kommunen likevel kan se ut til å få beholde vaksinedosene sine.

Foto: Sindre Thoresen Lonnes / NRK

Regjeringen har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en ny vurdering av listen over de 24 kommunene som skal få flere vaksinedoser.

Informasjon ble sendt til kommunene fra Helsedirektoratet fredag ettermiddag.

Kommunene er nå bedt om å komme med innspill til de nye anbefalingene.

Ordførere over hele landet har nektet å godta regjeringens omfordeling av vaksiner og krevd at regjeringen snur.

– Gledelig

Mye kan tyde på at FHI ikke vil frata blant andre Porsgrunn vaksiner likevel. Kommunen er kommet inn på lista over såkalte nullkommuner, som får vaksinedoser som planlagt.

Det gjelder også for Gjerdrum, Moss, Holmestrand, Lunner, Frogn, Tønsberg, Marker, Aurskog-Høland, Færder, Øvre Eiker, Hurdal, Ringerike, Horten, Sandefjord, Bamble, Kongsberg og Skiptvet.

– Hvis dette stemmer, er det en svært gledelig nyhet, sier ordfører i Porsgrunn Robin Kåss (Ap).

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen med munnbind

GLAD: Ordfører i Tønsberg Anne Rygh Pedersen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen (Ap), sier at dette er gode nyheter.

– Jeg er kjempefornøyd med at det nå ser ut som at vi får beholde vaksinene våre og jeg håper regjeringa går inn for dette.

Tønsberg fortsetter nå vaksineringen som planlagt.

– Vi får ikke flere doser enn forespeilet, men blir heller ikke fratatt noen. Vi er fornøyd med at det nå ser ut som FHI og regjeringa lytter til oss i denne saken, sier Rygh Pedersen.

– Vi har blitt hørt

Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, anbefaler FHI i sitt nye utkast.

Ordfører Eivind Hoff-Elimari (MDG) er glad Nesodden nå ser ut til å bli behandlet som nabokommunene.

– Vi har hatt god dialog tidligere med FHI og Helsedirektoratet og regjeringen. De lytter på gode argumenter og det virker som de har lyttet på det nå også.

Han er en av mange ordførere som har reagert om at kommunen skulle få færre vaksiner. Nå er han glad for å ha blitt hørt.

– Mange av nabokommunene våre har smittetall som er på samme nivå som oss. Noen har til og med lavere. Så det var veldig vanskelig å forstå hvorfor vi skulle få færre.

Ifølge FHIs nye anbefaling vurderes det også om Kristiansand og Trondheim skal legges til lista over såkalte nullkommuner.

Ikke endelig

FHI understreker at kriteriene for vaksinefordeling i kommunene ikke er endret. Det nye utkastet er ikke endelig.

– Regjeringen har bedt oss se på denne listen en gang til med tanke på oppdatert informasjon om smitteutvikling i kommunene. Vi ser at den listen som er sendt ut ikke er en endelig liste, sier smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm til NRK.

– Dette har vi levert til Helsedirektoratet i formiddag, og det ser ut til at de har sendt hele eller deler av dette ut til kommunene for innspill.

Bråk

Fredag morgen forsvarte statsminister Erna Solberg regjeringens nye vaksinestrategi i Politisk kvarter på P2.

– Jeg skal innrømme at dette var en vanskelig vurdering å ta. Er det verdt å lage bråk for? For det har blitt mye styr rundt det, sa Solberg.

Bråket kom blant annet fra illsinte ordførere i Vestfold og Telemark.

Solberg sa at omfordelingen av vaksiner er viktig for å få landet ut av koronakrisen.

– Vurderingen fra FHI viser at det er en sånn strategi som gjør at hele Norge kan åpne raskere. Det blir altså en gevinst for alle deler av Norge.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

FORSVARER STRATEGI: Statsminister Erna Solberg mener det er en gevinst for alle deler av Norge, om strategien fører til at Norge kan åpne raskere.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Tilfeldig og rotete

Vestnes-ordfører Geir Inge Lien reagerer kraftig på at flere kommuner som har klaget har fått gehør, mens de fremdeles ser ut til å måtte gi fra seg doser.

– Jeg synes dette er komisk og rart. Jeg forstår ikke hvordan de har kommet fram til fordelingen, det virker tilfeldig og rotete, sier Lien.

Vestnes er en av kommunene blir hardest rammet av omfordelingen.

Lien hevder de er blant kommunene som har kommet kortest i vaksineringen av risikogrupper og de eldre aldersgruppene. Samtidig opplever de nå et nytt smitteutbrudd knyttet til et verft, og personer 500 ble testet torsdag.

Han reagerer også på at kommunen ikke har fått beskjed om dette direkte, men får lese om det i media.