Hopp til innhold

Norske reinsdyr slaktes

Norske hvalfangere ville ha fersk kjøtt og tok med seg reinsdyr til Sør-Georgia. 100 år senere har de blitt et stort miljøproblem og skal slaktes.

Reinsdyr på Sør-Georgia
Foto: Hvalfangstmuseet

C.A.Larsen

Carl Anton Larsen fra Larvik etablerte Grytviken som den første landstasjonen for moderne hvalfangst i Antarktis 16. november 1904. I desember 1965 forlot de siste hvalfangerne øya.

Foto: Hvalfangstmuseet

Øya Sør-Georgia hadde en sentral plass i den norske hvalfangsten på begynnelsen av 1900-tallet. For å få tilgang til ferskt kjøtt tok hvalfangerne med seg reinsdyr fra Norge og satte ut på øya. 100 år senere skal dyrene fjernes.

– Det var et Larviks kokeri som tok med seg 10 dyr, tre bukker og sju simler, sier Stig Tore Lunde, rådgiver for maritim historie ved Vestfold-museene

De første ti reinsdyra ble satt ut av Lauritz Larsen på oppdrag fra Carl Anton Larsen. Tamreinen var kjøpt fra en bonde i Valdres i 1911 og ble satt ut ved Ocean Harbour på Barffhalvøya. Senere ble det også satt ut reinsdyr ved Leith Harbourmen og Husvik.

Fredet reinsdyra

Både tilgangen på fersk kjøtt og jaktopplevelsen var populært blant hvalfangerne og i et brev til britiske myndigheter ba Larsen om at dyrene ble fredet.

"Siden de trives veldig godt i kalde strøk i nord er jeg overbevist om at de vil trives og blir mange etter hvert. Dersom de får være i fred vil de helt sikkert være et gode for Syd Georgia. Jeg ville være takknemlig dersom det kunne etableres et regelverk for å beskytte dem."

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Reinsdyrjakt Sør-Georgia

Fersk reinsdyrkjøtt var et kjærkomment tilskudd i kosten for hvalfangere som oppholdt seg i Sørishavet i åtte-ni måneder av gangen.

Foto: Hvalfangstmuseet

Ødelegger plante- og dyrelivet

Reinsdyra formerte seg raskt og i en periode var det 5000 norskættede reinsdyr på Sør-Georgia. Det har ført til store problemer på øya.

– De beiter ned den sparsomme vegetasjonen på øya og det har ført til store ødeleggelser, sier Lunde.

Reinsdyra har hatt en kraftig negativ effekt på det naturlige plante- og dyrelivet på øya og i 2011 bestemte britiske myndigheter at reinsdyrflokkene på Sør-Georgia skulle slaktes ned. Statens naturoppsyn i Norge har tatt jobben med å felle reinsdyrene.

– Britene har ingen erfaring med reinsdyr og har bedt Norge om hjelp, sier Lunde.

Artikkelen forsetter etter bildet

Reinsdyr Sør Georgia

Et reinsdyr har viklet seg inn i en wire på en av hvalfangststasjonene. En pinefull død ble resultatet.

Foto: Hvalfangstmuseet

Mobile slakterier

Reindriftssamer og skarpskyttere fra Norge er med på det toårige prosjekt for å slakte ned de norskætta reinsdyra på Sør-Georgia.

– Reindriftssamene samla dyrene i innhegninger og slakta dem med mobile slakterier. I tillegg ble en del dyr skutt med rifle fra helikopter og fra bakken, forteller Lunde.

3.500 reinsdyr ble felt i første fase av arbeidet, som fant sted i januar og februar i år. Det ble felt 1.941 dyr på Busen-halvøya og 1.555 dyr på halvøya Barff.

– Den ene bestanden er helt utryddet og nå skal den siste tas, sier Lunde.

Les også:

Helikopter sprer gift over Sør-Georgia

Rotter er også et problem på Sør-Georgia og i en kampanje for å utrydde rottene, ble det brukt helikopter til å spre gift på øya.

Foto: Roland Gockel