Nå trenger selv hjelpeorganisasjoner hjelp

Etter å ha hjulpet i 30 år, trenger frivillige nå en økonomisk håndsrekning.

Lageret hos Grenlandsaksjonen er fylt til taket

FULLT LAGER: Inne på lageret hos Grenlandsaksjonen har Thor Søtvedt fylt opp til taket med hjelpepakker.

Foto: Grenlandsaksjonen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Med stengte landegrenser sliter hjelpeorganisasjoner med å få levert pakker med klær og utstyr til folk som trenger det i utlandet.

Blant dem som sliter finner vi store organisasjoner som Norsk Folkehjelp, men også mindre som Grenlandsaksjonen og Estlandshjelpen

Smekkfullt lager

Til vanlig kjører Grenlandsaksjonen ned to trailere til Romania i påsken. Disse kjørte aldri ut i år som følge av koronapandemien.

Nå er lageret smekkfullt, og de har klær og utstyr til å fylle tre trailere. Uten aktivitet sliter den frivillige hjelpeorganisasjonen med å dekke månedlige utgifter på 50.000 til 75. 000 kroner.

– Vi er knekjørt økonomisk. Vi faller dessverre utenfor alt vi har funnet ut av til nå, og vi vil derfor sende en søknad og be om hjelp i tida vi er inne i, sier leder Geir Arild Tønnessen.

Geir Arild Tønnessen, leder for Grenlandsaksjonen

HÅPER GRENSENE ÅPNES: Geir Arild Tønnessen i Grenlandsaksjonen håper grensene snart kan åpnes slik at de kan fortsette å hjelpe.

Foto: privat

Også Estlandshjelpen har økonomiske vanskeligheter. De har sendt to trailere og en konteiner den siste tiden, men det koster.

– Den vi sendte til Albania kom på 30. 000 kroner bare i frakt, og kjøp av konteiner kosta 27.000 kroner. Vi er avhengig av å få inntekter ellers så må vi stoppe etter hvert, sier formann Øystein Thorstensen.

Estlandshjelpen i Skien med en av hjelpesendingene

OVERFYLT LAGER: Siden ikke alle grenser har vært stengt, har Estlandshjelpen klart å få sendt av gårde noen hjelpesendinger.

Foto: Estlandshjelpen /

Også de større sliter

Flere av de store hjelpeorganisasjonene merker også konsekvensene av pandemien.

Norsk Folkehjelp har avlyst alle kurs og arrangementer til over sommeren. En del lokale foreninger har mista deler av inntektsgrunnlaget sitt uten at det er funnet kompensasjonsordninger.

For noen lag er dette veldig utfordrende, og vi er redd dette kan slå beina vekk under redningstjenesten, sier Erlend Aarsæther, leder for førstehjelp- og redningstjenesten.

Røde Kors har tapt 82 millioner kroner i inntekter. Lokalforeninger har stoppet over 700 aktiviteter som følge av smittevernhensyn.

Likevel har over 400 nye aktiviteter blitt satt i gang i kommunene, for eksempel utkjøring av medisiner eller mat.

Støtten til organisasjonens internasjonale arbeid har også økt, takket være 30 millioner fra regjeringen til arbeidet mot covid-19.

– Frykter katastrofale konsekvenser

Kirkens Nødhjelp har ikke merket nedgang i innsamlede midler i løpet av årets første måneder.

I begynnelsen av april arrangerte de en digital bøsseaksjon hvor det samlede beløpet ble 24,5 millioner kroner.

Dette er noe lavere enn tidligere år, men likevel et godt resultat med omstendighetene tatt i betraktning, mener konstituert kommunikasjonssjef Lisa Sivertsen.

Både UD, Norad og private givere har bidratt med støtte og fleksibilitet. Midlene går til land med svake helsevesen. Flere av dem har ifølge Sivertsen enorme humanitære behov.

– Konsekvensene av et ukontrollert utbrudd i en flyktningleir i Syria eller blant interne flyktninger i krigsrammede Sør-Sudan vil bli katastrofale, sier kommunikasjonssjefen i Kirkens Nødhjelp.

Ulike ordninger

Stortingsrepresentant for KrF, Geir Jørgen Bekkevold, sier det er laga ulike støtteordninger hvor frivillige og ideelle kan få dekket deler av utgiftene sine, og oppfordrer hjelpeorganisasjonene til å søke.

Geir Jørgen Bekkevold

FLERE STILLER OPP: Geir Jørgen Bekkevold i KrF mener aksjoner som stiller opp for de svakeste på denne måten er sivilsamfunnet på sitt beste.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jobben disse aksjonene gjør er så viktig at jeg håper kompensasjonsordningene kan være til hjelp så de kan holde hodet over vann, sier Bekkevold.

Saken er oppdatert med intervjuer med Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Røde Kors etter at saken først blei publisert.

Status Norge

Sist oppdatert: 05.06.2020
8504
Smittet
23
Innlagt
238
Døde