Hopp til innhold

Slik ser det ut midt i ferieparadiset

TJØME (NRK): – Dette er baksiden av medaljen, sier leder i Skjærgårdstjenesten.

Mye søppel på bakken.

BILDER: Her kan du se søppelet som ligger i flere bukter på Tjøme.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

I flere bukter på Tjøme ligger det lagvis med søppel. Mengden overrasker selv Skjærgårdstjenesten.

– Det er jævlig her. Unnskyld uttrykket, men det er helt forferdelig, sier Øystein Hovde, avdelingsleder i Skjærgårdstjenesten.

Han har hatt sin arbeidsplass i skjærgården i Ytre Oslofjord i 30 år. I fjor samlet de inn ni tonn med søppel på Tjøme, men Hovde forteller at han aldri har sett et sted med så mye søppel som buktene han besøker i år.

– Jeg har ikke sett noe så ille noe annet sted. I friluftsområdene klarer vi å holde det sånn noenlunde i sjakk, men her er det blitt samlet opp over lang, lang tid.

– Naturen er egentlig i ferd med å ta tilbake litt, for det gror over, så det ligger lag på lag med søppel nedover, mange tiår med søppel, legger han til.

– Lite norsk søppel

Ifølge Visit Tjøme er det rundt 2 800 fritidseiendommer på Tjøme, og hver sommer kommer tusenvis av turister for å feriere på øya i Færder kommune.

– Det er et ferieparadis, og det er flott ute i skjærgården, men her er baksiden av medaljen. Det er ordentlig ille, sier Hovde. Han opplyser imidlertid at søpla ikke skyldes turistene.

– Det er alle Nordsjø-landene som er produsenter av det vi ser her, og det er kommet hit med havstrømmene. Det er nok lite fra Norge så langt ut i skjærgården, så det kommer nok fra England, Tyskland, Danmark. Jeg tror vi vil finne de landene om vi begynner å se på emballasjene.

Tjøme

Kristian (10): – Sykt

Lørdag arrangerer foreningen Hold Norge Rent Strandryddedagen, som er en del av strandryddeuken denne uken. Torsdag var flere frivillige på Tjøme for å rydde i buktene, men de trenger mer hjelp, sier Line Myhre Tandberg.

– Jeg håper vi blir mange nok til å få gjort dette ordentlig, for det er så utrolig ille her. Vi trenger hver eneste en. Jeg synes det er så trist når det blir så voldsomt som det er her. Vi må bare gjøre noe med det, sier hun.

Blant dem som hjelper henne, er 10-åringene Kristian Viborg Bjelland og Karoline Øberg Olsen.

– Det er sykt. Vi har sikkert fylt flere enn 20 sekker nå, sier Kristian. Etter en time var 53 søppelsekker fulle.

Også Karoline er overrasket over mengden søppel.

– Jeg synes det er ille at det ser slik ut. Hadde det vært en fin strand, kunne jeg badet der. Men jeg vil ikke bade her nå. Det skader dyrene også, sier hun.