Dette koster kommunen tusenvis av kroner

Folk setter fra seg alt mulig ved miljøstasjoner. Fra farlig avfall, stoler, byggevarer og hvitevarer. Det er et problem over hele Norge at miljøstasjonene misbrukes. De er ment for vanlig husholdningssøppel.

Søppel på miljøstasjon

Denne sofaen ble ulovlig hensatt på en miljøstasjon i Bamble forrige uke. Den er allerede hentet av renovasjonsarbeidere fra Bamble kommune.

Foto: Privat

2 stoler

To stoler som ble hensatt i Vest-Bamble

Foto: Bamble kommune

Tor Arne Lundquist, avdelingsingeniør i Bamble kommune, er oppgitt over at folk så ofte setter fra seg søppel på miljøstasjonene. Han ønsker at miljøstasjonene skal se rene og fine ut. Derfor blir miljøstasjonene jevnlig sett etter i Bamble.

Kan ikke bare la det stå

Det er ikke enkelt å finne ut hvor mye det koster Bamble kommune å hente ekstrasøppelet. Men en søppelbil med ekstramannskaper koster en del. Og Norsk Gjenvinning har avtale å levere regning hvis de henter ting utenom det vanlige.

Tor Arne Lundquist

Tor Arne Lundquist, avdelingsingeniør i Bamble kommune, er oppgitt over at folk setter fra søppel på miljøstasjonene

– Det å sette igjen søppel som det kanskje koster tusenvis av kroner å rydde opp etter, det gjør ingen noe med. Men tar du med deg noe fra butikken som kanskje koster 50 kroner, så blir det politisak på det, sier Tor Arne Lundquist.

– Politiet tar ikke dette alvorlig. Vi tar med søppelet til syvende og sist. Vi kan ikke bare la det stå der, sier Lundquist.

Størst problem i hyttefeltene

I Bamble er problemet størst på de miljøstasjonene som ligger i Vest-Bamble og som betjener hyttefeltene. Der dukker det opp jevnlig opp ekstra søppel som egentlig skulle vært levert på søppelplassene. Selv om det er gratis å levere på den kommunale søppelplassen. Kommunen bruker mye ressurser på å informere om hvilke renovasjonsregler som gjelder.

Fra Grunnsundveien i Bamble

Søppel som ikke noen ikke fikk ned i containeren

Foto: Bamble kommune

– De fleste folk har en grei holdning til dette. Men så er det noen som ikke bryr seg noe om slike ting. Og som gjerne bruker nattens mulm og mørke til å sett ting ut, sier Lundquist.

Søppelet som blir satt igjen på miljøstasjonene blir hentet så fort som mulig. For Bamble kommune har en avtale med grunneierne at det skal være ryddig og pent rundt miljøstasjonene.

Hvem som setter igjen søppelet, vet ikke Lundquist. Det kan være hvem som helst. Men problemet er stort sett bare på sommerstid. Da har Bamble kommune faste sommerhjelpere drar rundt på egne runder for å samle inn søppel. Det erogså viktig at containerne ikke blir overfylte, for da flyter all søpla rundt.