Hopp til innhold

– En viktig dom for alle barnevernsansatte

En mann er i Tønsberg tingrett dømt til fengsel for å ha krenket og truet barnevernslederen i Tønsberg kommune, Ellen Fisher, og kommunens tidligere advokat Dag Inge Urå.

Ellen Fisher

FORNØYD MED DOMMEN: Barnevernsleder Ellen Fisher mener at dommen viser at det nytter å anmelde forhold til politiet som man tenker er straffbare. (arkivbilde)

Foto: Igor Tratkowski

Barnevernsleder Ellen Fisher mener dommen har mye å si for alle som jobber i barnevern.

– Det er viktig at barnevernsansatte får den beskyttelsen vi tenker vi har krav på. Vi er veldig lettet og fornøyd med dommen, sier Fisher til NRK.

– Det er viktig at offentlig ansatte blir ivaretatt. At vi ikke utsettes for hets, sjikane og trusler over tid. Det er viktig at det blir en konsekvens, en dom, i en slik type sak, legger hun til.

Føler seg ikke hørt

Også domfelte i saken, Per Einar Guthus, ønsker å stille til intervju. Han opplyser at han vil anke dommen.

Han reagerer på hele prosessen, og mener han ikke har blitt hørt i denne saken. Ifølge han var det ikke satt av tid til at han kunne få løftet frem sin side av saken.

Guthus er dømt for å ha hetset, krenket og truet Fisher på sin Facebook-side.

Tingretten har slått fast at han har publisert bilder av barnevernslederen, og kommet med påstander både om at hun dekker over pedofilt nettverk, og om at hun har begått straffbare handlinger.

Han er også dømt for å ha sjikanert kommunens tidligere advokat. Guthus skal ha påstått at advokaten er en del av et pedofilt nettverk og at han har brukt narkotika. Den dømte har også oppsøkt ham på kontoret og forstyrret med banking og filming.

Hadde politibeskyttelse

Fisher og familien har i perioder hatt politibeskyttelse fordi domfelte, ifølge dommen, har truet med det som kan tolkes som kidnappings- og drapstrusler.

– Det har vært en påkjenning. Det har vært tøft. Det har pågått i mange år. Det er deilig at saken forhåpentligvis er over, at vi kan legge det bak oss og at ikke dette her skjer igjen, sier Fisher.

Guthus er i Tønsberg tingrett dømt til 90 dagers fengsel. 30 av disse må sones i fengsel, og de resterende 60 gjøres betinget, med en prøvetid på 2 år. Han må også betalte 5000 kroner i saksomkostninger.

Tidligere advokat i kommunen og fornærmede i saken, Dag Inge Urå mener dommen er riktig.

– Det skal være mulig å kritisere offentlige myndigheter, men det må gå et skarpt skille ved personhets, sjikane og trakassering av personer som har som jobb å forvalte de lovene som er bestemt av Stortinget.

Misfornøyd med dommen

Guthus er imidlertid uenig i dommen.

– Man har rett på kontradiksjon, at man skal kunne imøtegå påstander, sier han.

Guthus mener at det ikke var plass til vitner, at han ikke fikk lagt frem dokumenter i saken, eller spilt av egne opptak.

– Da har man ikke mulighet til kontradiksjon. Derfor blir ikke dette her et rettssamfunn verdig, sier han.