MakerSpace i Skien

SKIEN (NRK): Har du interesse for roboter, elektronikk, dataprogrammering og tekniske finurligheter. Da er MakerSpace noe for deg.

Thomas Rambekk Henriksen

Thomas Rambekk Henriksen, elev, skrur på prosjektet sitt, en forsterker

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Geir Soland

Geir Soland vil elever og andre muligheten til å lære data og elektronikk

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Geir Soland, lærer på Skogmo videregående skole i Skien, brenner for faget sitt, elektronikk. Og nå starter han noe nytt i Grenland.

MakerSpace er egentlig en bevegelse som har sitt utspring i USA. Der har folk som ikke har penger, men som har mange ideer, møttes for å utvikle ideene sine. Og så har vi det slik her i Norge at på en skole er det aktivitet fra kl. 0800 til 1600. Etter 1600 har vi ikke noe aktivitet, men vi har mange maskiner, materiale og utstyr. Og selv om vi ikke blir et helt ekte MakerSpace, hvor du har din egen nøkkel, hvor du kan låse deg inn når du vil, jobbe hele natta om du ønsker. Så kan vi i hvert fall få til noe av det, forteller Geir Soland, lærer på Skogmo videregående skole i Skien

Skape sin egen arbeidsplass

Thomas Rambekk Henriksen

Thomas Rambekk Henriksen vil lage en effektforsterker, men han er usikker på om det skal være en rør- eller mosfet-forsterker.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Interessen har vært over all forventning. Det er påmeldt personer fra 16 til langt over pensjonsalder. Thomas Rambekk Henriksen er elev ved Skogmo videregående, og han skal på MakerSpacet i kveld.

– Det er fordi jeg er elektronikkinteressert. Når Geir vil samle så mange elektronikk- interesserte, så tenkte jeg at dette blir moro, sier Thomas Rambekk Henriksen.

Geir Soland ser at det finnes mange ungdommer som er kreative og ønsker å lære, men som kanskje ikke finner nok motivasjon og inspirasjon på skolen.

– Et lønnlig, hemmelig håp måtte jo være at vi skulle klare å få noen av disse elevene til å komme frem til den unike tanken. Noe som faktisk kunne være et bærekraftig produkt. Og som de kunne sette i gang med, og lage sin egen arbeidsplass, kanskje skape arbeidsplasser til andre og, sier Geir Soland.

Ødelagt keyboard

Demontert tastatur.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Nerder

Det er 4 fagfelt som det skal rettes fokus på. Det første er styring med mikrokontrollere. Det kan være å lage alt fra droner til alarmer. Det er andre er å lage windowsapplikasjoner. De brukes til å vise på en skjerm hva en mikrokontroller gjør. Det tredje feltet er CNC. Til det må det læres et 3D-tegneverktøy som kan styre forskjellige maskiner. Og det fjerde er 3D-printing. Men hvem er det som kommer på et slikt arrangement?

– Vi har kalt oss på en litt vennskapelig måte nerder, data- og elektronikk-nerder. Men nå har heldigvis dette nerdebegrepet fått en mer positiv klang. Det er folk som er mer eller spesielt interessert i noe. De som kommer hit, har kanskje en unik ide om å beherske noe, sier Soland.

Lurer du på hva de holder på med, her er en inspirasjonskilde for MakerSpace. Vil du være med, kan du gå på Facebook og søke etter MakerSpace i Skien.

Rot i utstyr

Det er bedre med system i rotet enn rot i systemet. Alt må skrus fra hverandre og undersøkes.

Foto: Lars Tore Endresen / nrk