Hopp til innhold

Legevakta får tre til fem overdoser i uka

– Vi har ingen å miste, sier ordførerne i kommunene i Drammensregionen. Torsdag ble de orientert om økende bruk av syntetisk narkotika blant unge.

MDMA

MDMA: Dette er en pulverisert form av det narkotiske stoffet MDMA. Flere ungdommer ender på legevakta grunnet overdose av dette. (arkivbilde)

Foto: NRK

Legevakta i Drammensregionen er bekymret for økende bruk av syntetisk narkotika blant unge. Nesten hver uke får de inn ungdom som trenger hjelp etter inntak av MDMA og annen syntetisk narkotika.

– Nå må foreldre våkne. Det er nesten ikke en helg uten at vi får inn ungdom som har tatt syntetisk narkotika, og i snitt får vi tre til fem overdoser i uka, sier daglig leder for Legevakta i Drammensregionen, Liv Heidi Brattås.

Når ungdommene kommer inn blir det tatt blodprøver.

– Ungdommene som kommer inn er helt sanseløse og trenger å ligge til observasjon. Prøvene viser at det ikke er alkohol som er årsaken, men at de har tatt syntetiske stoffer. Og når de kommer til seg selv igjen innrømmer flere at de har tatt MDMA, sier Brattås.

– Vi har ingen å miste

Torsdag fikk ordførerne i Drammens-regionen en orientering av legevakten om den økende bruken av syntetisk narkotika blant de unge. Opplysningene de fikk gjør ordførerne bekymret.

– Den utviklingen vi nå ser er skremmende. Vi har ingen ungdommer å miste, sier Elin Weggersrud, ordfører i Sande.

Ordførermøte på legevakta i Drammen

BEKYMRET: Ordførerne i drammensregionen er bekymret. Fra venstre: Varaordfører Mads Hilden i Svelvik, Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal, Sande-ordfører Elin Weggersrud, Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen, Liv Heidi Brattås Remo, daglig leder Legevakta og Bent Inge Bye, ordfører i Nedre Eiker.

Foto: Drammen kommune

Ber foreldre passe på

Onsdag fortalte en mor i Svelvik sin sterke historie om hvordan hun mistet sin sønn etter bruk av MDMA. Brattås mener foreldre nå må våkne og ta inn over seg at dette skjer blant helt vanlig ungdom.

– Dette er ungdommer som ikke tilhører et rusmiljø. Foreldre må se i øynene at dette skjer sin unge også, og de bør være ekstra påpasselig nå i jule- og nyttårshelgen, sier hun.

– Hvor farlig er MDMA?

– I utgangspunktet er ikke stoffet i seg selv livsfarlig, men stoffet fører til en overoppheting som kan bli fatal. Ofte tas også MDMA i kombinasjon med alkohol eller andre stoffer, og da er det kjempefarlig, sier Brattås.

Det har forekommet mange MDMA-relaterte dødsfall på grunn av heteslag med feber opptil 43 grader Celsius, selv etter inntak av vanlige rusdoser, skriver Folkehelseinstituttet.

Det finnes ingen motgift for MDMA. Det er derfor liten hjelp å få om man har inntatt for stor dose.

Blitt tilbudt MDMA

Kameratene Lars Olav Dalen (21) og Hans Petter Skakstad (21) har opplevd flere ganger at de har blitt tilbudt narkotika på byen. De kjenner også flere som har prøvd MDMA.

– Vi kjenner folk som har prøvd det og har hørt en del om det på fest. Det er ikke vanskelig å få tak i om du kjenner de "riktige" folka. Folk bør lese om det på nett slik at de vet hva det inneholder og holder seg unna, sier guttene til NRK.

21-åringene poengterer at de aldri har prøvd noe av det de har blitt tilbudt, og oppfordrer også andre til å si nei.

Kompiser

SA NEI: Kameratene Lars og Hans Petter har begge sagt nei til MDMA, men forteller at de kjenner flere som har prøvd det.

Foto: Philip Hofgaard / NRK