Hopp til innhold

Her er «snakkepersonen» elevene går til

Teite lærere, kjærlighetssorg, venneproblemer eller eksamensnerver. Elever har mange spørsmål og mye de vil snakke om. Nå ønsker Lardal skole å fortsette med ordningen med «snakkepersonen».

Kristine Bang Wierød

Elevene ved Lardal skole kan komme til snakkeperson Kristine Bang Wierød med hva de har på hjertet. Skolen er godt fornøyd med effekten og ønsker å fortsette med ordningen.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Mange ganger er det bare å rydde litt i tanker og følelser. Det er en kaotisk tid for mange unge, sier Kristine Bang Wierød, snakkepersonen ved Lardal skole.

Hun er tilgjengelig hele skoledagen og døra til kontoret står alltid åpen. Elevene kan komme til henne for å spørre eller snakke om hva de vil. Ordningen er et lavterskeltilbud i tillegg til helsesøster.

– Det betyr ganske mye, for hun hjelper meg med problemer hvis jeg har noen, sier Sara Finnerud Nilsen som er elev ved skolen.

Mens helsesøster kun er tilgjengelig en dag i uka er snakkepersonen til stede hver dag.

– Det er en trygghetsfølelse at du har noen å prate med hvis du for eksempel mener lærerne gjør noe urettferdig, sier Vemund Hogstad Lie.

– Det er lett å prate med en sånn person, sier Ole Jacob Ovenstad.

Lardal skole

Kristine Bang Wierød snakker med elevene Sara Finnerud Nilsen, Vemund Hogstad Lie og Ole Jacob Ovenstad.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Del av prosjekt

Det er familietjenesten i Lardal kommune som står bak "snakkepersonen". Ordningen er en del av et prosjekt som skal kartlegge og forebygge rus og psykiske problemer hos ungdom.

Wierød, som er sosionom av yrke, var ansatt i familietjenesten da hun fikk jobben som snakkeperson.

– Jeg har kort vei til gode hjelpere i familietjenesten, som helsesøstre, psykiatriske sykepleiere og ruskonsulent, sier Wierød, som skal bistå både elever og lærere.

Gir bedre læringsmiljø

Allerede etter det første skoleåret merker skolen effekten av snakkepersonen. Derfor ønsker både skolen og familietjenesten å videreføre ordningen selv om prosjektperioden er over.

– Vi er glade for å ha den kompetansen blant personalet. Det gjør at vi kanskje tar bedre valg i saker vi står oppe i, sier rektor Kjetil Vik.

Det å ha en snakkeperson på skolen er også positivt for lærerne.

– Det er også spesielt morsomt å se at lærerne melder tilbake at vi har en snakkeperson hos oss. Det tar trøkket på de ikke-faglige sakene og gjør læringsmiljøet inne i klasserommet bedre, sier Vik.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark