Hopp til innhold

Lanes-saken: Får likevel bruke omstridte bevis

Påtalemyndigheten får likevel bruke vitnemålene fra hemmelige agenter i rettssaken etter drapet på Bård Lanes i Tønsberg 2021. – Avgjørelsen blir anket, sier mannens forsvarer.

Advokat Øystein Storrvik i retten første dag i rettssaken etter drapet på Bård Lanes.

Øystein Storrvik er 23-åringens forsvarer og anker avgjørelsen til lagmannsretten.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

En 23-åring er sammen med tre andre tiltalt etter drapet på Bård Lanes. Politiet mener 23-åringen har hatt en rolle som planlegger eller visst om at Lanes skulle drepes.

Under etterforskningen etter drapet på Bård Lanes hentet politiet inn undercoveragenter som snakket portugisisk. De latet som de var kriminelle for å få ut informasjon fra 23-åringen. På politispråk kalles det infiltrasjon.

TV 2 har tidligere skrevet om da de senere fløy 23-åringen til Tromsø, tok inn på hotell og skjenket ham alkohol i møte med de hemmelige agentene.

Vestfold tingrett bestemte før rettssaken startet i mars at disse bevisene ikke kunne brukes mot ham. Grunnen var at det vil ødelegge hans rett til rettferdig rettergang å bruke samtaler mellom en tiltalt og utenlandske undercoveragenter.

Gjorde om tingrettens avgjørelse

Statsadvokaten anket avgjørelsen til lagmannsretten. Lagmannsretten har nå omgjort tingrettens beslutning.

Etter en samlet vurdering har lagmannsretten kommet fram til at den tiltaltes vern til selvinkriminering ikke er krenket. Selvinkriminering er å bidra til sin egen domfellelse ved å forklare seg eller å gi tilgang til andre bevis.

Ifølge lagmannsretten kom 23-åringen med utfyllende forklaring uten at agenten trengte å stille spørsmål.

23-åringen er ikke enig i lagmannsrettens kjennelse.

– Avgjørelsen bli anket, sier 23-åringens forvarer Øystein Storrvik til NRK.

Derfor måtte statsadvokaten droppe bevisene mot tiltalte i Lanes-saken

Tok opp samtaler

Samtalene med 23-åringen ble tatt opp, oversatt til norsk og inneholder en rekke detaljer om hva som skal ha skjedd forut for drapet på Lanes – og et mulig motiv, etter det NRK får opplyst.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark