Kronprinsparet besøkte Kragerø

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøkte onsdag Kragerø i forbindelse med byens 350-årsjubileum.

Kronprinsparet får blomster i Kragerø

BLOMSTERBARN: Eirik Sødal (12) fra Kragerø Montessoriskole og Caroline Solheim Bentzen (11) fra Kragerø skole overrakte blomster til kronprinsparet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Kronprinsparet ankom Kragerø klokka 11.30 onsdag og hadde fra start et tett program.

Unger under besøket av kronprinsparet i Kragerø

Det var mange barn fra både barnehager og skoler som hadde møtt opp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Store deler av besøket var viet kunst og de startet dagen med en omvisning ved Kragerø kunstskole.

Her fikk de se elever og lærere i arbeid med modellering, 3D-arbeid og tegning.

På vei opp til skolen passerte kronprinsparet bronsestatuen og minneplaketten over Edvard Munch på stedet «Skrubben» hvor han malte flere av aulaverkene i Oslo.

Viktige kragerøkvinner

Deretter gikk turen videre til Jens Lauerssøns plass. Ordfører Jone Blikra fortalte om den kvinnelige stemmerettsforkjemperen Fernanda Nissen idet de passerte barndomshjemmet hennes.

Foran rådhuset fikk de se steinen fra Aleppo i Syria, som er fraktet hit til minne om misjonær og barnehjemsbestyrer Bodil Biørn fra Kragerø, som jobbet der og i Armenia for snart 100 år siden.

Vel framme på Jens Lauerssøns plass var det blomsteroverrekkelse og taler, blant annet av kronprinsesse Mette-Marit. De kongelige fikk her overrakt historieverket om Kragerø.

Silje Udberg spilte akustisk gitar og sang 'Halo' av Beyoncé, da kronprinsparet var på besøk i Kragerø.

Silje Uberg spilte akustisk gitar og sang 'Halo' av Beyoncé, og kronprinsessen gikk ens ærend bort etterpå og sa at hun var veldig flink.

Underholdningen sto barn i Kragerø for. Først ut var en barokk-kvintett fra Kragerø kulturskole som framførte et utdrag av Byjubileumskonserten. Deretter spilte Marthe Sofie Hegdahl fløyte.

Siste musikalske innslag var ved Silje Uberg som både spilte og sang alene for de fornemme gjestene og alle de andre som hadde møtt fram nede ved havnebassenget. 6.-klassinger fra kragerøskolene framførte et utdrag av «Historisk Vandring» med temaet Kragerø 350 år.

I hurtigbåt til Jomfruland

Mette-Marit holdt tale i Kragerø

Kronprinsesse Mette-Marit holdt tale på torget og nevnte at kronprinsparet hadde vært i Kragerø både privat og i offisielt ærend.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Deretter forlot kronprinsparet fastlandet med «Perlen» og satte kursen mot Jomfruland. Der la båten til ved Tårnbrygga og videre gikk turen mot Øytangen, via Fyrmesterhagen, Hovedgården, friluftskirken og Eikeskogen.

Rett før klokka 15 ankom paret rullesteinsstranda, som er en del av Skandinavias første geopark og som er en planlagt del av Jomfruland Nasjonalpark.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon returnerte så til Kragerø sentrum med redningsskøyter, og siste farvel med Kragerø ble tatt rundt klokka 15.30 på Jens Lauerssøns plass.

Kronprinsparet på jomfruland, ute, dag,

Se kronprinsparet sitt besøk på Jomfruland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark