– Vi valgte å støtte Juliane

LARVIK (NRK): I forbindelse med et besøk i Larvik tirsdag, kommenterte kronprins Haakon for første gang kronprinsparets reaksjon på et Se og Hør-oppslag. – Vi hadde et valg, skulle vi la henne stå helt alene i den situasjonen, eller skulle vi si noe, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon forteller hvorfor de reagerte på oppslaget

I LARVIK: I forbindelse med et besøk på Lundhs steinbrudd i Tvedalen i Larvik tirsdag, sa kronprins Haakon at det var viktig for kronprinsparet å støtte Juliane Snekkestad.

Tidligere denne måneden reagerte kronprinsparet på et oppslag i Se og Hør om Marius Borg Høiby og Juliane Snekkestad fra Tønsberg.

De syntes fremstillingen av Snekkestad var beklagelig.

På den aktuelle forsida skrev ukebladet at Marius Borg Høiby er forelsket igjen, og at han «Er kjæreste med playboy-modell». I uttalelsen fra kongehuset, som ble publisert på kongehusets nettside, stod det følgende:

Se & Hør forside om Marius Borg Høiby

Den aktuelle forsida kronprinsparet reagerte på.

Foto: Se & Hør

– Se og Hør har forrige uke et stort oppslag med fokus på privatlivet til Marius Borg Høiby. Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv – noe han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert.

Videre stod det:

– Kronprinsparet synes fremstillingen av Juliane Snekkestad i forrige ukes Se og Hør er beklagelig. Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten.

Tirsdag fortalte kronprins Haakon til NRK hvorfor kronprinsparet valgte å gå ut med en reaksjon.

– Situasjonen var at en ung jente, i begynnelsen av 20-årene, fikk en forside som ikke representerte hvem hun er på en særlig god måte, sier kronprins Haakon.

– Da hadde vi et valg, skulle vi la henne stå helt alene i den situasjonen, eller skulle vi gå ut å si noe. Da valgte vi å støtte henne. Det var det denne saken handlet om for oss, fortsetter kronprinsen.

– Tenker kronprinsparet å ta saken videre til PFU (Pressens Faglige Utvalg)?

– Det har ikke vært fokus for oss nå. Det har vi egentlig ikke vurdert, og det tror jeg heller ikke er særlig sannsynlig, men jeg kan ikke utelukke det helt.

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen mener det hadde vært en fordel om kronprinsparet går til PFU.

– Da får man en endelig avgjørelse rundt denne saken her. Vi mener jo at Marius er en offentlig person noe kronprinsparet er uenig i, så da kunne PFU vært en fin løsning i forhold til det, sier Andersen til NRK.

– Har fulgt med på diskusjonen

– Dersom Marius ikke er en offentlig person, hvorfor brukte kronprinsparet kongehusets nettside til å uttale seg?

– Det har vært litt diskusjon i etterkant, har jeg lagt merke til. Jeg har også fulgt med på den diskusjonen. Vi kan sikkert lære en del av det, av hva folk sier om det. Vi ønsket å støtte en jente som var i en situasjon hvor hun fikk denne forsiden og denne overskriften spredt rundt i hele Norge, som ikke representerte hvem hun er på en særlig god måte, sier kronprinsen.

– For oss var det viktig å gi støtte, det var det vi valgte å gjøre. Så kan vi sikkert diskutere om det var riktig kanal, om vi gjorde alt på riktig måte og om det var akkurat riktig språk. Men det er nå den kanalen vi har da, så det var den vi brukte.

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, sier de fortsatt står for det som ble skrevet i påskenummeret til Se og Hør.

– Vi mener vi ikke har skrevet noe som ikke er riktig om Snekkestad. Vi står fullt og helt inne for det som ble skrevet i påskenummeret. Hun har selv stilt opp på Playboy sine nettsider som modell, og har selv promotert at hun er Playboy-modell på sin instagram-profil, sier Andersen til NRK.