Hopp til innhold

Frykter at krigsminner kan bli ødelagt

Horten (NRK): Alle landets kommuner oppfordres til å registrere hendelser, bygninger og fortellinger fra andre verdenskrig.

Sprengningen av et tysk torpedolager på Østøya i Horten

I år er det 70 år siden sprengningen av et tysk torpedolager på Østøya i Horten.

Foto: Marinemuseet/Horten

I år er det 75 år etter at andre verdenskrig startet. Nå settes det i gang et prosjekt for å bevare vårt kollektive minne om denne tiden. Alle landets kommuner er derfor invitert til å registrere alt de har av kulturminner fra krigsårene.

Invitasjonen kommer fra miljøministeren og riksantikvaren som frykter at manglende kunnskap kan føre til at eksisterende krigsminner kan bli ødelagt.

Vil vite mer

En landsomfattende registrering av kulturminner etter andre verdenskrig har aldri blitt gjennomført, og mange spor fra andre verdenskrig er borte.

På Marinemuseet i Horten finnes mye dokumentasjon og gjenstander fra krgen, men det er fortsatt en del ting som er ukjent, forteller Jan Ingar Hansen som er leder av dokumentasjonsavdelingen.

Jan Ingar Hansen

KRIGSGRAV? Kan vollen bak være en krigsgrav, spør leder for arkivavdelingen på Marinemuseet i Horten, Jan Ingar Hansen

Foto: Hege T Holtung / NRK

Han tar oss med til en voll ved inngangen til Karljohansvern. Inne vollen skal det ha vært en vaktstue hvor flere tyske soldater befant seg under bombingen av verftet på Karljohansvern i Horten den 23. februar 1945.

– Vaktstua skal ha blitt helt sprengt under bombingen. Det fortelles at det var mange tyskere i den. Hvor mange det var, aner vi ikke. De ble så ødelagt av bombingen at det ikke var mulig å finne dem. Så derfor lurer vi på om dette er en krigskrav, sier Jan Ingar Hansen.

Les også: – Østøya var viktigere enn tungtvannaksjonen

Horten tar tak

Jørn Holme

VIL REGISTRERE: Riksantikvar Jørn Holme har sammen med miljø- og klimaminister Tine Sundtoft invitert alle landets kommuner til å registrere sine kulturminner fra krigen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Riksantikvar Jørn Holme ber kommunene om hjelp til å registrere.

– Vi vil at kommunene får en oversikt over anlegg, bygninger, spor etter krigshandlinger og alvorlige hendelser og fortellinger fra krigsårene, sier riksantikvaren.

Men også dagliglivet under krigen vil han ha fram. Han sier kommunene må finne ressurser i sin organisasjon til å registrere disse kulturminnene og mener historielag kan være en nyttige ressurs.

I Horten lover ordfører Børre Jacobsen å ta tak i registreringen av kulturminner som stammer fra krigen, selv om kommunen har mye å gjøre fra før av.

Alle sider skal fram

Holme mener det haster med å intervjue vitner fra andre verdenskrig, fordi mange er i ferd med å falle ifra.

– Det er mange beskjedne mennesker som har vært med på opplevelser som ikke har kommet ut i noen form. Jeg tror det er veldig viktig at vi sikrer oss de historiene, sier Holme.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark