Hopp til innhold

Krigens første norske dødsoffer

Den norske sjøoffiseren Leif Welding Olsen ble det første norske dødsofferet under den tyske invasjonen av Norge.

Kaptein Leif Welding Olsen

SKUTT AV TYSKERNE: Kaptein Leif Welding Olsen ble den første nordmannen som falt under angrepet på Norge.

Foto: Marinemuseet i Horten

9. april regnes som starten på 2. verdenskrig i Norge, men allerede 8. april falt den første nordmannen under den tyske invasjonen av Norge.

Kaptein Leif Welding Olsen jobbet som nøytralitetsvakt på "Pol III" og sammen med tre andre skip var de på vakt ved innseilinga til Indre Oslofjord for å hindre at fremmede fartøy kom seg inn i fjorden.

På kvelden 8. april oppdager de noen fremmede fartøy.

– De lå ute ved Torbjørnskjær og oppdaget noen fartøy uten kjennetegn. Det var tett tåke og vanskelig å se om det var tyske eller engelske skip, så de skyter varselskudd, men får ikke noen respons, forteller Truls Sandaker, kommandant ved Karljohansvern i Horten.

Les også: Dette gikk galt 9. april

Tyskerne angriper

Truls Sandaker

MINNEMARKERING: Forsvarets offisielle markering i Horten skjer ved Welding-monumentet, sier Truls Sandaker, kommandant på Karljohansvern.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Dermed skyter "Pol III" opp raketter for å varsle fortene.

– De skyter opp et hvitt og to røde lys som varsler Rauøy og de andre fortene, men da går tyskerne til angrep, sier Sandaker.

Fra den tyske styrken går «Albatros» til angrep på «Pol III» som er dårlig utrustet i forhold til de tyske skipene.

– Leif Welding Olsen blir alvorlig skadet under beskytningen. Da mannskapet går over i livbåten faller han i vannet og greier ikke å komme seg opp i livbåten. Dermed blir han det første norske dødsofferet, sent på kvelden 8. april, sier Sandaker.

– Varslingen reddet kongefamilien

Leif Welding Olsen ble et symbol på nordmennene som døde disse aprildagene, men det han gjorde var også viktig, mener Sandaker.

– Det at han klarte å varsle fortene fikk betydning. Vi kjenner alle historien om Oscarsborg og senkningen av «Blücher». Det at fortene ble varslet, gjorde at tyskerne ikke klarte å innta hovedstaden via sjøen. I stedet ble de tyske troppene sluppet ut fra fly.

– Dette forsinket de tyske troppene og bidro til at kongefamilien og regjeringen rakk å flykte fra Oslo, sier Sandaker.