suppe
Dag Gjærum vil ikke kalle seg kokk, men det er ingen tvil om at han er det hjemme på sitt eget kjøkken. Denne suppa har han komponert selv, og den smaker litt forskjellig for hver gang den blir laget. Det er fordi Dag liker å koke kraft. Hvordan kraften smaker kommer an på hva slags fiskeavskjær fiskebutikken har den dagen.
Starten
Rens noen blåskjell. Skjær en løk og en fennikel i biter. Varm 3-4 ss olivenolje i en stor kjele. Fres løk og fennikel til bitene er myke. Ha oppi et par dl tørr hvitvin og la det koke opp. Ha i blåskjellene og sett på lokket. Når skjellene har åpnet seg, tar du de ut av gryta.
Basisen
I gryta har du nå en kjempegod basis. Kok løk og fennikel i kraften et par miuntter til. Deretter tar du stavmikseren og moser massen. La massen koke enda litt til slik at du får ut all smak av løk og fennikel. Deretter siler du suppa. Klem ut saften av grønnsakene og kast det som er igjen i sila. Da står du igjen med en fin og smakfull kraft som du kan bygge videre på.
Suppa
Hvis du har skikkelig fiskekraft, gir det selvfølgelig best smak, men har du ikke det, kan du bruke fisketerning. Dag Gjærum koker kraft så ofte han kan. I denne suppa bruker han rekekraft og fiskekraft. Spe basisen med 5-8 dl kraft og 3-6 dl kremfløte. Du kan også ha i litt mer tørr hvitvin og en skvett Ouzo eller Pernod. La suppa koke inn og smak til med litt cayennepepper, chilisaus, salt og hvit pepper.
Fisk
Dette er en fiskesuppe og den trenger fisk. Dag Gjærum bruker forskjellige typer, og gjerne det slaget som er ferskest hos fiskehandleren den dagen. Dag liker å trekke fisken i en kjele for seg slik at det ikke blir fiskeplukk i selve suppa.
Garnityr
Skjær gulrot og fennikel i tynne, tynne strimler. Legg dem i suppebollen. Poenget her er at grønnsakstrimlene ikke skal koke. Når du heller over den varme suppa blir de akkurat passe møre på vei inn til servering.
Blåskjelltoast
Skjær skiver av en loff. Smør på en enkel pesto/mos av frisk basilikum, olje, salt, pepper og revet parmesanost. Legg rensede blåskjell på pestoen og riv over litt gulost. Stek skivene i ovnen på 200 grader til de er sprø. Dette smaker deilig ved siden av suppa.