Tekst og foto: Helena Rønning
Det er kanskje ikke en tilfeldighet at poteter også heter jordepler. For som poteten kan epler brukes til mye. Her er en en oppskrift som Sunniva Bodvin gjerne bruker når hun har lagret noen litt gamle, skrukkete vinterepler.
Eplene
Skrell og skjær en fire-fem epler i båter. Ha båtene i en kjele med 3ss vann, kanel og 2ts brunt sukker. La de koke opp, men ikke koke. De skal ikke bli til mos, men bare sause seg litt.
Deigen
Utgangspunktet for denne deigen er like deler av smør, sukker og mel. Det er lett å ha som en huskeregel, men den kan bli lett bli for søt og litt for bløt hvis du følger den slavisk. Begynn med 100 gram smør, ha i ca 80 gram (brunt)sukker og 100 gram hvetemel. Det er mulig at du trenger litt mer mel. Når du har blandet dette sammen skal deigen bli til klumper som er større en solsikkefrø, men mindre enn mandler. Du kan også ha nøtter, havregryn, gresskarfrø, solsikkefrø i deigen. Da blir det flere gode smaker sammen med eplene.
Steking
Ha eplene i bunnen av en paiform. Ha deigen over og stek på 180 grader til smuldredeigen er blitt sprø. Server med is eller krem. Kaffe er vel en selvfølge?