Kraftig kritikk etter kranvelt

Kranen var stilt inn på 16 tonn motvekt, men vekta ble aldri lagt på. Heller ingen av støttebeina var sikret med låsebolter.

Den blå kranen ligger over to varebiler.

KRANVELT: Ingen ble skadd da kranen veltet og traff en lastebil og to varebiler.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Det viser en foreløpig rapport fra Arbeidstilsynet som NRK har fått innsyn i.

Den 60 tonn tunge mobilkranen sto på en byggeplass i Sande i Vestfold da den plutselig veltet, knuste to biler og skadet en lastebil.

Lastebilsjåføren satt i lastebilen da han så at kranen var i ferd med å velte. Han rygget i panikk og kom seg ut rett før kranen traff.

Utrolig nok ble ingen personer skadet i velten som skjedde 12. november. Nå har Arbeidstilsynet kommet med kraftig kritikk mot Mikkelsen Kran og Transport, som eier kranen.

  • Kranens sikkerhetssystem var programmert feil. Den var innstilt på 16 tonn motvekt, men den hadde ikke montert motvektene.
  • Ingen av støttebeina var sikret med låsebolter.
  • Manglende kartlegging og vurdering av risiko.
  • Maskinspesifikk opplæring (kranfører manglet tilstrekkelig erfaring)
  • Bedriften mangler verneombud, noe regelverket krever.

Arbeidstilsynet stiller seg også kritisk til at kranføreren fikk styre en mobilkran på egen hånd, selv om personen som gav opplæringen mente at kranføreren ikke var kompetent.

– Før vi har fått tilbakemeldinger fra virksomheten, er det vanskelig å kommentere innholdet i rapporten ytterligere, sier Runar Hauge, tilsynsleder for Arbeidstilsynet i Buskerud.

Kranen som ligger på bakken.

SNEIET: Mobilkranen traff nesten mursteins-bygget i velten.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Runar Hauge

KRITISK: Runar Hauge, tilsynsleder for Arbeidstilsynet i Buskerud.

Foto: NRK

Systemet sviktet

Politiet etterforsker også ulykken. De undersøker om arbeidsmiljøloven er brutt.

– Vi er i gang med avhør og har innhentet informasjon. Vanligvis i sånne saker etterforsker vi bedriften, men vi ser også om kranføreren kan klandres for noe, sier politietterforsker Lisbeth Frenvik, som legger til at ingen er foreløpig siktet i saken.

Mobilkranen skulle sette opp en stor tårnkran på tomta i forbindelse med boligutbygging av 277 leiligheter ved Nordre Jarlsberg Brygge i Sande.

Ifølge rapporten skjedde ulykken da mobilkranen skulle legge ut armspissen. Da mobilkranen tippet over, var den 54 meter lang.

Ifølge Arbeidstilsynet kunne ulykken vært unngått hvis sikkerhetssystemet i mobilkranen hadde vært programmert riktig.

– Vi har undersøkt det som er knyttet til opplæring, rutiner og tekniske rapporter. Vi har funnet en del som er knyttet til denne ulykken, sier en ordknapp tilsynsleder.

Hva gjør dere med saken nå?

– Vi venter på tilbakemelding fra Mikkelsen og gjør en konkret vurdering i saken etter det.

Vil ikke kommentere

Eier av Mikkelsen Kran og Transport, Bent Mikkelsen, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK og har nå hyret inn advokat.

Han sa etter velten at han var svært glad for at ingen personer ble fysisk skadd.

– Det har ikke gått menneskeliv tapt og det er vi veldig glade for. Det er materielle skader og det kan utbedres. Det er en kraneiers største mareritt at noe slikt skjer, sa Mikkelsen.

Mikkelsen må svare Arbeidstilsynet innen 28. januar.