– Åpnet for fri ferdsel etter kolonnekjøring over fjellet

Mandag kveld er det nå åpnet for fri ferdsel etter kolonnekjøring på flere fjelloverganger i Sør-Norge. De har vært stengt og kolonnekjørt på grunn av uvær i helga.

E134 over Haukelifjell

FORBLÅST: Dette er E134 over Haukelifjell mandag formiddag. Vegen er stengt på grunn av uvær. Ny vurdering vil bli gjort klokken 14.

Foto: Olav Stana

I helgen har uværet herjet i Sør-Norge med både snø og svært sterk vind. Flere fjelloverganger har vært stengt eller kolonnekjørt.

Mandag formiddag blåste det fortsatt liten storm på Haukelifjell.

– Det er svært tett snødrev og sikten er helt elendig her oppe, sier vaktleder ved Haukeli brøytestasjon, Olav Stana til NRK.

Slik er status for fjellovergangene i Sør-Norge mandag kveld:

  • E134 over Haukelifjell er nå åpen for trafikk etter å ha vært kollonnekjørt på grunn av uvær.
  • Rv 7 over Hardangervidda er åpen etter å ha vært kolonnekjørt for alle kjøretøy. Tidligere har vegen vært stengt for personbiler på grunn av uvær.
  • E16 over Filefjell er åpen. Stedvis snø og isdekke og stedvis redusert sikt.
  • Rv 52 over Hemsedalsfjellet er åpen. Snø og isdekke, frisk bris og snøbyger.
  • Fv 60 mellom Hol og Aurland er åpen. Snø og isdekke- stedvis redusert sikt, liten kuling og snøbyger.
  • Rv 13 over Vikafjellet er åpen. Snø og isdekke, frisk bris og snøbyger.

Flere kommer over fjellet

E134 over Haukelifjell er nå åpnet for kollonnekjøring. Fjellovergangen har vært stengt i dag på grunn av dårlig vær, men vaktleder ved Haukeli brøytestasjon, Olav Stana sier at de nå prøver seg med kolonne.

– Nå er det begynt å lysne litt her oppe. Det har minka på vinden, og vi åpner for kolonnekjøring. Den første kolonnen gikk kl. 14 fra skisenteret i Vågslid.

Olav Stana sier de hele tiden vurderer om det er mulig å åpne for at folk kan kjøre over fjellet, men at det nå er helt umulig.

– Veien blåser igjen her med en gang. Det er så ille at brøytebilen har problemer med å kjøre gjennom snømassene, fordi det føyker sånn. Kolonnekjøring nå i formiddag er helt utelukket.

Mange måtte vente på å komme over

Han sier det er flere som har stått på hver side av fjellet for å vente på å komme over.

– Det er jo fortvilende for de som må stå og vente på kolonnekjøring. Nå står det rundt sju biler på østsiden av fjellet. Det er umulig for oss å komme oss ned til Røldal i dette været, så der vet jeg ikke hvor mange som står, men det står helt sikkert flere nedover i Telemark, sier Stana.