Hopp til innhold

Forsker på bruk av robot til behandling av prostatakreft

Privatperson gir millionbeløp til forskningen.

En metallstang med en linse ytterst som føres inn i endetarmen for å sende ultralyd inn i behandle prostatakreft.

ROBOT: Denne roboten brukes i behandlingen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Prostatakreft er mange menns skrekk. Impotens, urinlekkasje og skader på tarm er noe mange plages av etter operasjon og stråling.

En robot, som nå testes ut ved Sykehuset i Vestfold, bruker ultralyd. Det kan være en mindre skadelig behandling.

Urolog Sven Løffler - portrett

FORSKER: Urolog Sven Løffeler ved Sykehuset i Vestfold tror dette kan gi bedre muligheter til å slippe skader etter kreftbehandlingen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Urolog Sven Løffeler har allerede behandlet sju pasienter. Nå er det kø av menn som vil prøve dette framfor operasjon.

I fem år skal han forske på om behandlingen gir et bedre resultat enn det tilbudet pasientene normalt får. Til det trenger han 250 pasienter som er villig til å legge seg foran roboten.

Ikke for alle

Prostatakreft kan måles med en blodprøve, PSA. Viser målingen et lavt tall, holder det med tett oppfølging videre. Men for de med PSA over 15, har operasjon og stråling vært alternativene.

Fortsatt vil det være eneste alternativ for de alvorligste tilfellene. Men for de aller fleste ligger man et sted midt mellom mildt og alvorlig. De kan nå få å være med i studien med ultralyd.

I Tyskland og Frankrike gjøres dette allerede. Og USA har akkurat godkjent behandlingen. I tillegg til roboten som Sykehuset i Vestfold har, finnes det en til i Norge.

Varmebehandles

Enkelt forklart foregår behandlingen på følgende måte:

Pasienten legges i narkose. I sideleie med rumpa mot robotarmen. Den føres inn i endetarmen. På skjermen ser urologen et bilde av prostataen og ved å peke på områdene som skal behandles, finner roboten fram. To ultralydsignaler sendes ut. Der de møtes, inni prostataen, blir det varmt.

– 80 grader, sier urologen.

Det skal ta liv av kreftcellene uten en operasjon.

Hvis det ikke virker, er operasjon fortsatt et alternativ senere.

De to legene står i hvite frakker og forklarer hvordan den nye ultralydmaskinen virker. Den er på størrelse med et skrivebord med PC på.

TAKKNEMLIG: Urolog Sven Løffeler og avdelingssjef Stein Øverby er takknemlig for støtten som gjør det mulig å forske på behandlingsmetoden for prostatakreft.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Trenger penger

Urolog Sven Løffeler får offentlige kroner til forskningstid. Og staten betaler 20 000 kroner per behandling. Problemet er at det koster 50 000 kroner. Dessuten trenger man selve maskinen. Forskningspenger går ikke til utstyr.

Nå har de leid en.

En kaffekanne på bordet og wienerbrød for å feire at de har fått en ny maskin som kan helbrede kreft.

GIVER: Odd Gleditsch har selv blitt behandlet for prostatakreft. Da fantes ikke denne metoden.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det fikk de råd til da Sandefjord kreftforening og Prostataforeningen i Vestfold ga gaver til prosjektet. Men mest av alle har forretningsmannen Odd Gleditsch bladd opp. En million kroner la han på bordet. Han har selv hatt prostatakreft. Behandlingen ga bivirkninger.

– Jeg var over 70 år og var ferdig med de greiene der, sier han og ler. Han er åpen om ereksjonsproblemene etter operasjonen.

Over kaffe og kaker blir giverne takket og informert. Fortsatt trengs det mer penger for å holde dette i gang lenge nok.

Gleditsch er raskt frampå.

– Jeg gir en million til. Bare gi meg rett kontonummer.

Prostatakreftforeningen har med seg 100 000 kroner til. De har både menn og kvinner som medlemmer og håper dette kan gi bedre livskvalitet for alle som rammes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog