Hopp til innhold

Kjemper for Bø-dialekten

BØ (NRK): «Det er ikkje berre berre» å holde på den lokale dialekten i Bø. Det må det gjøres noe med mener Bø Mållag.

Kjemper for dialekta i Bø

SKULESEKK, IKKE SKOLESEKK: – Skolesekken er med på tur, men i Bø blir den kalt for skulesekk, forteller Sverre Ims. Her står han sammen med mamma Margit Ims, leder i Bø Mållag.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Bø-dialekten har vært truet i flere år mener Bø Mållag. Sammen med Bø Kulturnettverk skal de nå samarbeide om å få dialekten tilbake til bygda.

– Vi kan ikke miste den fine språkkulturen vi har her i Bø, forteller leder i Bø Mållag Margit Ims.

Inspirasjon fra Hallingdal

Margit Ims Bø Mållag

Leder i Bø Mållag, Margit Ims, håper på positivt svar fra kommunen.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Prosjektet «Hått i halling» i Hallingdal har vært en stor inspirasjonskilde for mållaget i Bø. Med forskjellige aktiviteter håper mållaget å nå den yngre garde, med sitt dialektprosjekt.

– De har hatt mange av de samme utfordringene og dialekten er ganske lik. Vi har sett på flere av tiltakene de har gjort og vil herme litt etter dem, forteller Ims.

For å nå flere har de valgt å satse blant annet på nett, slik at de kan nå enda flere hvor som helst og når som helst, sier hun.

– Vi vil satse digitalt slik at både yngre og andre interesserte har mulighet til å finne dette enten det er på en pc, mobil eller nettbrett. Da er vi mer tilgjengelige med en gang.

Må holde på dialekten

Arne Torp

Tidligere språkforsker Arne Torp har et godt forhold til Bø-dialekten. Han håper prosjektet faller i smak blant beboerne i bygda.

Foto: NRK

Tidligere språkforsker Arne Torp, har god kjennskap til Bø-dialekten og har tidligere spådd at den kan viskes ut.

– Situasjonen i Bø er litt annerledes enn andre steder med dialekter i Norge. På grunn av mye flytting til og fra området, så har språket endret seg raskt.

Kan dette prosjektet løfte dialekten?

– Det er fint med et slikt tiltak, jeg vet ikke hvor mye det kommer til å hjelpe, men det vil jo vise seg, forteller Torp.

Trenger hjelp

I kommuneplanen slår Bø fast at de vil fremme dialektbruken og støtte det regionale språkmangfoldet. Tiltakene for prosjektet er i tråd med kommunens planer, mener Ims. Nå håper hun på et positivt svar fra kommunen.

– Vi håper på det beste, forteller leder i Bø Mållag, Margit Ims.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark