Hopp til innhold

Kan gi løsning på gamle mordmysterier

Nye metoder for DNA-analyser kan hjelpe til med å løse såkalte «cold cases» over hele landet, blant annet drapet på Ronald Ramm i Larvik.

Rolad Ramms hus da politiet ankom

KAN GI SVAR: Politiet har begynt å benytte nye analysemetoder på gamle DNA-bevis i uløste saker over hele landet. Blant annet når det gjelder drapet på Ronald Ramm i 1995. Dette bildet er fra da politiet ankom huset hans rett etter at han hadde blitt drept.

Foto: POLITIET

Sist uke ble en mann siktet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen. Nye DNA-analyser viste at mannens DNA fantes på en av Kristins negler, og nå blir mange saker over hele landet etterforsket med disse nye analysemetodene.

En av disse sakene er drapet på Ronald Ramm, som ble funnet død i Larvik i desember 1995.

– Vi håper at vi vil finne gjerningsmassen ved hjelp av analysemetodene. Saken er i utgangspunktet foreldet, men i en så alvorlig sak gjør vi alt vi kan for å løse den, sier Knut Vidar Vittersø, krimsjef i Larvik.

Da Ramm ble funnet drept i sin egen leilighet var han bundet, seksuelt misbrukt og forslått.

Saker over hele landet

Også i Rogaland har nye DNA-analyser blitt tatt i bruk, blant annet i saken med Birigtte Tengs, som ble drept på Karmøy i 1999.

Fetteren hennes ble delvis frikjent for dette, men måtte betale erstatning til familien. Nå kan kanskje DNA-analysene gi en endelig dom eller frifinnelse.

Folkehelseinstituttet skal også gjøre nye DNA-analyser i drapene på Turid Espås i Orkdal i 1996 og Marie-Louise Bendiktsen i Salangen i 1998. Det skriver Aftenposten.

Håper å få identifisert personer

Ronald Ramm

ET MYSTERIUM: Ronald Ramm ble drept 30. november 1995.

Foto: POLITIET

Politiet vet fortsatt ikke om Ronald Ramm døde som følge av å ha blitt drept eller av legemsbeskadigelse. I siste tilfelle vil saken være foreldet, men om DNA-analysene kan finne gjerningsmannen er politiet et steg nærmere å finne ut av hendelsesforløpet.

Ole Bjørn Sakrisvold, konstituert visepolitimester i politiet i Vestfold, forteller at de sendte inn DNA fra Kristin- og Ramm-sakene så fort de fikk muligheten til det.

– Sommeren 2013 fikk vi et brev fra Kripos der de sa at DNA-et i gamle saker kunne gi nye spor. I begge sakene håpet vi å få identifisert personer eller andre ting som ville føre etterforskningen videre, sier han, som ikke vil kommentere om politiet har gjort nye funn i Ramm-saken.

Tenker på drapet hele tiden

I Østfold etterforskes drapet på Marit Ødegård fra 2000 ved hjelp av de nye analysemetodene.

Ødegard ble ranet og drept med øks da hun kom hjem med omsetningen fra bensinstasjonen hun drev i Ørje.

– Jeg finner meg ikke i at mammas drapsmann skal gå løs ustraffet. Jeg har tenkt på drapet hele tiden siden det skjedde, og det skal bli helt fantastisk å få fred fra det, sier Ødegaards datter Bente Ødegård Fjell.

– Tror du at politiet finner drapsmannen i nærmeste framtid?

– Jeg har en veldig god følelse på det nå. Jeg har aldri vært med på noe lignende, og har måttet lære meg å være tålmodig. Jeg har tid til å vente, bare han blir tatt, sier Fjell.