Hopp til innhold

Håper hans første drapssak blir oppklart

Hva som skjedde innenfor de fire veggene i Ronald Ramms hus har vært et uløst mysterium i over 21 år.

etterforsker

ETTERFORSKET SAKEN: Jørn Lier Horst er nå forfatter, men jobbet i Larvik-politiet under etterforskningen av Ramm-saken.

Foto: Runa Victoria Engen

Ronald Ramm ble funnet død i vindfanget i sitt eget hjem i desember 1995. Pensjonisten var bakbundet og under kroppen fant politiet en blodig rosesaks. Også katten hans ble funnet drept i eneboligen på Rødberg i Larvik.

Ronald Ramm

ETTERFORSKER SAKEN: Ronald Ramm ble 71 år gammel. Politiet jobber for å finne ut hva som skjedde med ham.

Foto: POLITIET

Nå sitter politiet på en ny DNA-profil som kan løse den 21 år gamle drapsgåten.

Da Jørn Lier Horst debuterte som krimforfatter i 2004 med romanen «Nøkkelvitnet», var boken basert på Ramm-drapet. Den dagen Ramm ble funnet død, 8. desember 1995, var nemlig Horsts første arbeidsdag ved Larvik politistasjon.

– DNA-profilen gir et større håp om et gjennombrudd. Jeg tenker også at det kan være med å luke ut enkelte som kanskje har følt at de har hatt mistanken hengende over seg i 10–20 år, sier han til NRK.

Gammel sak

Det at saken er så gammel, kan være en utfordring for etterforskningen, men også positivt for politiet, tror Horst.

– Den største utfordringen i Ramm-saken er at den var gammel før saken i det hele tatt kom i gang. Det tok en uke før han ble funnet, noe som gjorde det vanskelig å tegne en nøyaktig tidslinje. Man vet ikke med sikkerhet når drapet fant sted, og eventuelle vitner hadde problemer med å huske og husket feil. Det var en stor utfordring. Enda verre er det selvfølgelig etter 20 år.

Ramm-saken i Larvik.

ROTETE: Da politiet kom til boligen på Rødberg i 1995, var det rotet til i flere av rommene.

Foto: Politiet

– Samtidig jobber ikke tiden bare mot etterforskerne. Det kan også være slik at mennesker som den gangen følte at de var i et slags avhengighetsforhold til noen som gjorde at de måtte tie, kan være i en annen livssituasjon nå som gjør at det er lettere for dem å stå frem.

Gjerningsmannen kan være død

Om saken oppklares, er det ikke lenger noen uløste drapssaker igjen i Vestfold.

– Alle slike saker blir en slags verkebyll. Vi opplevde det samme med Kristin Juel Johannessen. Om saken oppklares vil det være en befrielse for politiet, men kanskje aller mest for dem som har levd med dette tett på i så lang tid, familien og andre rundt offeret.

– Har du tro på at gjerningspersonen blir funnet?

– Ja, jeg ble mer optimistisk nå som DNA-profilen kom frem, men det vi også må huske på er at Ramm ville vært godt over 90 år om han levde i dag, og hvis gjerningsmannen var i samme alderssegment, skal vi også være forberedt på at vi ikke finner han fordi vi kanskje han ikke lever lenger.