Hopp til innhold

Ikke fornøyd med oppgjør

Fiskere er ikke fornøyd med erstatningsoppgjør etter giftutslipp.

Krabbe
Foto: Erlend Blaalid Oldeide

Krabbefiskerne rammes fortsatt hardt av giftutslippene fra Herøya, mener fiskerne.

- Fiskerne tar støyten

- Hydro bør gjøre mer for krabbefiskerne i Grenland, sier lederen i Langesund Fiskarlag, Kai Thorsen Dalene.

- Da fiskerne fikk sin økonomiske kompensasjon i 1993, trodde man at forurensningen ville være borte ved årtusenskiftet. Men fortsatt rammes krabbefiskerne hardt av de gamle giftutslippene, sier Dalene.

- Hydro slapp nok lettere unna enn det fiskerne gjorde. Fiskerne har nok måttet ta støyten her.

- Går glipp av millioner

Dalene mener at Hydro fortsatt har et ansvar til tross for at fiskerne sa fra seg retten til å kreve mer penger, da de inngikk avtalen med selskapet. Ifølge fiskerne, var kompensasjonen som ble gitt til sammen rundt 600 000 kroner.

Dalene mener at fiskerne går glipp av en årlig millionomsetning på grunn av miljøgiftene i krabbene. Dette ønsker han å ta opp med selskapet.

- Har tjent godt på utslippene

Den siste uka har Mattilsynet reagert sterkt på at enkelte fiskere har fanget og solgt krabber som er helsefarlige. Krabbene inneholder fortsatt alt for mye dioksiner, viser målinger. Og det tar mye lenger tid å bli kvitt giften enn man først trodde. Dalene mener at fiskerne er en utsatt yrkesgruppe i Grenland:

- Vi har begrenset med områder å fiske i, og vi er utsatt for miljøgifter. Bare se hva som skjedde da Full City gikk på grunn og skipet lekket olje utenfor Langesund, minner Dalene om. Jeg synes Norsk Hydro kunne være litt rause. De har sikkert tjent gode penger på det de har sluppet ut, sier han.

Les: Selger fortsatt fisk i Langesund

Hydro har avsluttet saken

Hydro mener det ikke er noen grunn til å forhandle om noen ny avtale med fiskerne.

Presseansvarlig Thomas Knutsen sier at det ikke er noen grunn for Hydro å ta denne saken opp igjen nå.

- Vi strakk oss langt og lenger enn vi rettslig var forpliktet til da vi inngikk en avtale med fiskerne på 1990-tallet, og den har fungert etter hensikten i disse årene, sier

- Synes du Hydro har et ansvar?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi tok vårt ansvar da vi inngikk avtalen på 1990-tallet, og har fulgt den til punkt og prikke, sier Knutsen.