Hopp til innhold

Hun er fylkets første kvinnelige FrP-leder

Fremskrittspartiet i Telemark har aldri hatt en kvinnelig leder. Det har banebryter Gry-Anette Rekanes Amundsen gjort noe med.

Gry-Anette Rekanes Amundsen

I helgen ble Gry-Anette Rekanes Amundsen fra Nome valgt som den første kvinnelige lederen i Telemark Fremskrittsparti. Hun er imidlertid ikke så opptatt av kjønnshistorikken i partiet, og mener hun står veldig sterkt i sin egen kjønnsidentitet.

Foto: Johs Apold / NRK

Gry-Anette Rekanes Amundsen fra Nome ble i helgen valgt som den første kvinnelige lederen i Telemark Fremskrittsparti. Dermed er hun en av dem har brutt det som før ble sett som en liten barriere, å bli leder i det som har vært ansett som et mannsdominert parti.

Det er for eksempel få år siden ledertittelen i partiet gikk fra «formann» til leder. Men denne kjønnshistorikken bryr Rekanes Amundsen seg lite om.

– For meg spiller det ingen rolle, jeg står veldig sterkt i min kjønnsidentitet.

Les også:

Vil gjøre et bidrag

Den nyvalgte partitoppen i fylket er klar på ambisjonene sine for tiden fremover:

– Jeg ønsker å gjøre et bidrag, nå som årsmøtet har vist meg den tilliten. Jeg vil bli en person for å få til mer partipolitikk over hele fylket.

Rekanes Amundsen, som nylig har rundet de 40, har drevet aktivt med politikk gjennom nesten halve livet. Og mange ble nok i begynnelsen overrasket over hennes partivalg.

– Mange hadde vel trodd at jeg ville velge Senterpartiet, siden jeg er odelsjente, men så havnet jeg i stedet i det som ble omtalt som «gubbepartiet» Fremskrittspartiet.

Og hun har følgende forklaring på hvorfor nettopp FrP ble valget.

– Hos meg står eiendomsretten veldig sterkt, i tillegg til det at vi setter enkeltmennesket i sentrum.

Interessert på folkemøtet

Veien til politikken gikk via et naturlig engasjement som den menige innbygger. Hun var på et folkemøte der det var forslag om å legge ned helsesenteret på i Lunde, og da stilte hun ordføreren et spørsmål som vanlig innbygger, som han hadde problemer med å svare på.

Snart hadde hun de lokale partitopper på tunet.

– De lurte på om jeg ikke ville bli med og være aktiv, for de trengte en sekretær. Ikke lenge etter ble jeg fremmet som benkeforslag til å bli formann i Nome, noe jeg sa ja til. Så det har gått brått oppover, og veldig fort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gry-Anette Rekanes Amundsen

Det var hennes interesse som vanlig innbygger som førte til Gry-Anette Rekanes Amundsens inntreden i politikken. En dag sto de lokale partitoppene på tunet og ville ha henne med, og veien derfra ble rask og bratt.

Foto: Johs Apold / NRK

Utålmodig i posisjon

Helt frem til i fjor høst har Fremskrittspartiet vært i opposisjon på landsbasis. Nå som de er i regjering har mye blitt snudd på i politikerhverdagen.

– Den største forskjellen mellom å være posisjonspolitiker og opposisjonspolitiker er at man må ha større tålmodighet. Fremskrittspartiet er et parti med utålmodige mennesker, vi har vært kritiske og utålmodige i 40 år, og man ønsker at ting skal gå fortere. Men man kan ikke forandre alt og snu ting opp ned på en dag.

Godkjent av jaktlaget

Det er ikke bare Fremskrittspartiet som har tatt imot den sterke kvinnen med åpne armer. Hun er nemlig også medlem i det lokale jaktlaget, selv om det var en del motstand i begynnelsen.

– Da jeg hadde bestått jaktprøven og spurte om jeg kunne få være med fikk jeg kommentaren: Vi kan ikke nekte deg, du er jo eier, humrer hun.

Men det oppsto en betydelig varmere innstilling til henne etter hvert.

– Da de så at «jentungen» kunne skyte elg og drikke Jägermeister fra melkeglass så ble jeg godkjent, avslutter hun lattermildt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark