Hopp til innhold

Hummeren stortrives i sitt eget reservat: Nå øker bestanden på havets bunn

Hummeren trives svært godt i fredningsområdet ved Kragerø-kysten. Årets prøvefiske viser at det er fem ganger så mange innenfor som utenfor grensa i «hummerreservatet».

Hummer

POPULÆR KRABAT: Hummerfisket startet mandag morgen. Årets prøvefiske i Kragerøs hummerreservat viser at bestanden har økt betydelig i de vernede områdene de siste tre årene.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Lokalavisa KV var først ute med å omtale det positive resultatet, samme dag som årets hummerfiske startet.

Stor effekt

Sist uke ble det fanget 24 eksemplarer inne i verneområdet på innsiden av Jomfruland, mens det kun ble fanget fire hummere i teinene utenfor området.

Hummer liker hummer

Per-Erik Schulze / Per-Erik Schulze
Per-Erik Schulze, marinbiolog i Naturvernforbundet

Naturvernforbundets Per-Erik Schulze er positivt overrasket etter årets prøvefiske i hummerreservatet i Kragerø.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Da man startet prøvefisket for tre år siden var det nesten like fangster på utsiden som innsiden.

Det har endret seg til det bedre på svært kort tid, forteller marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet i Kragerø.

– Vi har sett en liten bedring de to første årene, men i år var det plutselig veldig mange flere hummere innenfor grensene, sier han til NRK.

Hummeren er sosial

Årsakene til at bestanden er gått opp så kraftig, er ifølge Schulze ganske enkel. Den blir ikke fisket opp, og trives i selskap med likesinnede.

– Hummer liker hummer. Dette har å gjøre med at de finner attraktive partnere i et område, og dermed øker også bestanden. Dessuten slipper de jo å bli fisket opp. Skal vi gjenoppbygge hummerbestanden i indre skjærgård til det har vært historisk, ser vi nå potensialet. Bestanden kan være ti til tjue ganger større enn det vi har sett de siste ti årene.

Det har vært mye fokus på at både torsk og hummer har kollapset i området, med et historisk lavmål de siste årene.

Naturvernforbundet mener reservatene for hummer er en trygg måte å drive forvaltning på.

– Da har man uansett hummer i banken, som kan være med å redde områdene utenfor. Det vil jo spre seg og styrke bestanden utenfor på sikt, mener Schulze.

Flere fredningsområder

Det er etablert fredningsområder flere steder i landet. Ifølge Fiskeridirektoratet er det ti i Hordaland, 16 i Sogn og Fjordane og ti på Sør- og Østlandet. I tillegg er det fem bevaringssoner i Tvedestrand kommune, og en i Lindesnes kommune.

Ifølge Schulze kan det også bli aktuelt for Bamble og Porsgrunnn å opprette hummerreservater. Det vurderes også å etablere et nytt reservat lenger inn i Kragerø-skjærgården, som nå ligger til behandling hos Fiskeridirektoratet.