Hopp til innhold

Hollywood vil lage action på Rjukan

Hollywood har kjøpt filmrettighetene til en amerikansk bok om tungtvannsaksjonen. Regissør blir Michael Bay, mannen bak Transfomers og Pearl Harbor.

orsk Hydros fabrikk for tungtvann på Vemork ved Rjukan, trolig fotografert like før 2. verdenskrig.

Det amerikanske filmselskapet Paramount vil filmatisere tungtvannsaksjonen på Rjukan. Joachim Rønneberg ledet aksjonen i 1943.

Foto: Montasje: SCANPIX og BERG, BJØRN / SCANPIX

Den legendariske tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943 er blitt filmatisert mange ganger. Sist gang av NRK. Serien ble karakterisert som en sannferdig og god historie. Verre gikk det da amerikanerne inntok Rjukan i 1965 og laget Heroes of Telemark. Det ble et actiondrama, et godt stykke unna den opprinnelige historien

Nå har amerikaneren Neal Bascomb skrevet boka Vinterfortet. Den har i lang tid ligget på bestselgerlista til New York Times.

Boka Vinterfortet

Boka Vinterfortet skildrer tungtvannsaksjonen på Vemork. Nå skal boka filmatiseres av Hollywood.

Boka har fått gode anmeldelser og nå er den kommet på norsk. Samtidig med den norske utgivelsen er filmrettighetene til boka solgt til det amerikanske filmselskapet Paramount. Regissør og produsent er Michael Bay.

Stor suksess

Bay er en av Hollywood-regissørene som soper inn aller mest penger på filmene sine. Han står bak produksjoner som Transfomers, Pearl Harbor og Armageddon. De siste sju filmene hans har spilt inn til sammen 2,6 millioner dollar. Det er stort sett bare Steven Spielberg som har større suksess i Hollywood.

– Vi synes det er veldig moro at et amerikansk filmselskap nok en gang vil lage spillefilm av tungtvannsaksjonen. De var her siste gang i 1965, da spilte de inn Heroes of Telemark med Kirk Douglas og Richard Harris, sier direktøren for Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork, Runar Lia.

Michael Bay elsker eksplosjoner i filmene sine

Den amerikanske regissør Michael Bay har massevis av eksplosjoner i filmene sine.

Foto: Photo by Andrew Cooper / priv

Venter verden til Vemork

– Du er ikke redd for at det blir for mye smell og eksplosjoner med en regissør som Michael Bay?

– Heroes of Telemark var jo heller ikke akkurat i sporet. Så hvordan de lager den, får være opp til amerikanerne. Jeg tror ikke vi skal legge oss opp i det, sier Vemork-sjefen.

– Hva vil en slik filmatisering bety for museet på Vemork?

– Etter NRK-serien om tungtvannsaksjonen hadde vi en betydelig økning i besøket. Dersom amerikanerne går i gang med en ny film, venter jeg at folk fra hele verden kommer hit, sier Runar Lia.

Runar Lia, daglig leder Norsk Industriarbeidermuseum

Direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia ønsker mer enn gjerne Hollywood velkommen til Vemork.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Kommersiell regissør

Per Haddal er mangeårig filmanmelder i Aftenposten. Han forteller at regissør Michael Bay er den mest kommersielle regissøren i Hollywood akkurat nå.

– Han er en regissør som gjør at du ikke sliter altfor mye på hjernecellene. Det er filmer med eksplosjoner og fart. Blant filmene hans finner vi en om verdens undergang. Stort mer spektakulært kan man vel ikke tenke seg.

– Hva kan vi vente oss av en film om aksjonen på Vemork?

Det kommer til å bli en røverhistorie med masse spesialeffekter og eksplosjoner. Langt flere enn i Heroes of Telemark fra 60-tallet, sier Per Haddal.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark