Hopp til innhold

Hjelper brannskadde barn til nytt liv

NOTODDEN (NRK): Dessalenj fra Etiopia er en av mange brannskadde barn som har fått et nytt liv, takket være hjelpere fra Norge. – Vi skammer oss ikke lenger over arrene, sier barna.

Brannskadde Dessalenj fra Etiopia

Dessalenj fikk store handikapp da han fikk brennende parafin over seg.– Nå er han som barn igjen som kan smile og leke, forteller Ingrid Gurine Strand.

Foto: Children´s burn care foundation Ethiopia

Ingrid Gurine Strand fra Heddal, som er en av initiativtakerne, har selv følt de fysiske og psykiske smertene etter en alvorlig brannskade hun fikk 1998. Nå vil hun hjelpe andre ofre til et bedre liv.

Brannskadde Etenesh fra Etiopia

Etenesh før operasjonene i 2011. Armen hadde grodd fast i overkroppen etter brannskaden.

Foto: Children´s burn care foundation Ethiopia
Brannskadde Etenesh fra Etiopia

Etenesh kan endelig bruke armen og våger nå også å gå i klær som ikke dekker til alle arrene.

Foto: Children´s burn care foundation Ethiopia

– Det var fantastisk å se smilene og snakke med en mor der, for de var så takknemlige for hjelpen. Man går fra å være helt handikappet ved at tredjegradsforbrenningene gror sammen, til at man kan gå på skole og få en jobb. Det var en helt fantastisk opplevelse, sier Strand.

Sammen med Lions og Rotary på Notodden arrangerer hun 1. juni en stor innsamlingsaksjon. Pengene skal hjelpe flere brannskadde barn og unge i Etiopia.

Barna skammet seg

En av jentene som nordmennene har hjulpet, er Etenesh. Etter brannskader grodde armen hennes fast til overkroppen, og hun hadde vanskelig for å bevege seg.

– Den unge jenta skammet seg over mye over arrene. Etter operasjonen og møtet med oss kan hun nå leve et tilnærmet normalt liv, sier Ingrid Gurine Strand.

Bruk av åpen ild

Sammen med kirurg Christer Dubrefjord på Notodden sykehus ser de på hjerteskjærende bilder tatt før og etter operasjonene som blir foretatt av organisasjonen Children´s Burn Care.

– Mange skades i branner. De lager mat og varmer hyttene sine med åpen ild, og det er lett for barn å ramle eller tråkke inn i glørne, sier Dubrefjord.

De to har opplevd flere møter med mange av disse barna, og som ledere i Lions setter de i gang et storstilt innsamlingsarrangement mandag 1. juni i Notodden sentrum. «Walk and run» heter aktivitetsdagen der alle kan delta.

– Vi her en løype på rundt 300 meter rundt torvet. På forhånd kan du få et deltagerskjema, og du kan sponse deg selv med penger for hver runde du går rundt torvet, sier Strand.

Ingrid Gurine Strand i Etiopia

Ingrid Gurine Strand besøkte barna på sykehuset i Addis Abeba i 2011. Det ble et sterkt møte for henne som selv er brannskadet.

Foto: Children´s burn care foundation Ethiopia

– Smilet er hovedbudskapet

De to håper dagen vil gi mange penger til organisasjonen som hjelper de brannskadde barna til et nytt liv. Denne dagen kommer også lege Einar Eriksen og brannskadepasient Hans Petter Schejelderup, som startet Children's Burn Care. Alle jobber for samme sak, nemlig å se håp og glede tilbake i ansiktene til de små pasientene.

– Smilet er hovedbudskapet. Smilet og det å klare å leve et verdig liv uten å måtte tigge på et gatehjørne, sier Strand.

Så med smilet fra de små som belønning reiser Dubrefjord til Etiopia til høsten, sammen med kona, som er anestesisykepleier. De er fast bestemt på å gjøre en forskjell.

– Det føles godt i sitt eget hjerte å gjøre godt for dem som har det mye verre, sier Dubrefjord.

Ingrid Gurine Strand og Christer Dubrefjord

Ingrid Gurine Strand og kirurg Christer Dubrefjord arrangerer aktivitetsdag på Notodden 1. juni for å samle inn penger til arbeidet i Etiopia. Til høsten reiser Dubrefjord selv ned for å bistå som lege. Han tar med seg kona som er sykepleier.

Foto: Children´s burn care foundation Ethiopia

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark