Hopp til innhold

Aksjonerer mot russisk olje – lenket seg fast til ankerkjetting

20 personer ble innbrakt til politistasjonen etter aksjon mot russisk olje i Tønsberg.

Greenpeace aksjonerer mot russisk olje

AKSJON: Greenpeace har tatt med seg gummibåter for å aksjonere mot russisk olje.

Foto: Robert Hansen / nrk

Sist uke ble det kjent at oljetankeren «Ust Luga» skal levere russisk olje til Esso Norge. Skipet er registrert i Hongkong, men ligger nå ved tankanlegget ved Slagentangen i Vestfold.

Dette har miljøaktivister reagert på.

Mandag morgen møtte flere medlemmer fra Greenpeace opp på Feskjær mellom Tønsberg og Åsgårdstrand. De stilte opp med røde drakter, redningsvester og gummibåter.

– Vi er her for å dokumentere at tankskipet «Ust Luga», 250 meter langt, er på vei til å losse en enorm mengde russisk olje til Norge her på Slagentangen, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Innbrakt til arresten

Mandag ettermiddag opplyser politiet at til sammen 20 personer er blitt innbrakt til politistasjonen. 15 av disse skal tilhøre miljøaktivistene i Extinction Rebellion.

Seksjonsleder ved politiet i Tønsberg, Andreas Mørkve sier noen av personene i de to organisasjonene blir anmeldt for å ikke følge politiets pålegg om å forlate stedet.

Andre for å forsøke å ta seg inn på området til Esso ved å klatre over et gjerde.

– De kom innenfor en sikkerhetsavstand på 500 meter fra raffineriet, sier Mørkve.

Fem personer fra Greenpeace som sto på land, ble bortvist fra stedet.

Les også Oljetanker leverer russisk olje i Norge

lasteskip

Lenket seg fast i skip

Klokka 09.20 tok medlemmer i Greenpeace seg ut til tankskipet i en gummibåt.

Planen var å male et budskap på skipet, men de ble stanset av en politibåt. De lenket båten fast i ankerkjettingen.

Mørkve sier til NRK i 16-tiden at båten er frigjort fra skipet. Han sier det gikk greit for seg og at politiet og aktivistene har en god dialog.

Han sier også at politiet skal ivareta ytringsfriheten, og dermed lot båten være lenket til skipet i en periode.

– Nå er planen at skipet skal inn til kaia, derfor måtte båten frigjøres, sier Mørkve.

Medlemmer i Greenpeace har lenket seg fast til ankerkjettingen ved en tankskip. Dette for å aksjonere mot russisk olje.

LENKET SEG FAST: Medlemmer i Greenpeace har lenket seg fast til ankerkjettingen til et tankskip. Dette for å aksjonere mot russisk olje.

Foto: Greenpeace
Greenpeace har lenket fast en båt i ankerkjettingen til tankskipet.

Greenpeace har lenket fast en båt til ankerkjettingen til tankskipet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Forkastelig

Oljetankeren ligger rett utenfor Feskjær.

– Vi mener det er forkastelig at Esso får ta imot denne russiske oljen, og at verken Esso eller den norske regjeringen har satt en stopper for de, sier Frode Pleym.

Han sier videre at denne leveransen hadde vært ulovlig i Storbritannia eller USA, men at det ifølge han, er lov i Norge fordi det er et smutthull i sanksjonsregelverket.

Han forteller at Greenpeace skal dra ut med gummibåtene og dokumentere at dette skipet ligger der, for så å kommunisere til regjeringen og Esso om at de ikke skal losse denne oljen.

– Dette er penger som går rett inn i Putins krigsmaskineri og forlenger krigen i Ukraina.

Greenpeace aksjonerer mot russisk olje

KOMMUNISERE: Greenpeace skal dra ut med gummibåtene for å kommunisere at de er imot den russiske oljen.

Foto: Robert Hansen / nrk

Pleym forteller at de har sendt et brev til Esso der de ber dem om å sende skipet i retur.

Mandag ettermiddag skriver kommunikasjonsansvarlig i Greenpeace Norge Aud Hegli Nordø i en e-post til NRK at de er glade for at de stanset leveransen av russisk olje i flere timer.

Det er utrolig fint å se all støtten vi har fått til denne aksjonen fra folk som har tatt kontakt med oss. Det er tydelig at befolkningen generelt synes det er helt vanvittig at Norge fortsatt importerer russisk olje som finansierer krig, sier Nordø.

Politi forsøker å holde igjen Greenpeace sin gummibåt.

Politiet forøker å holde igjen båten til Greenpeace.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Følger sanksjoner

Anne Fougner, informasjonsdirektør i Esso Norge, skriver i en e-post til NRK at de anerkjenner enkeltpersoners og gruppers rett til å uttrykke sine synspunkter lovlig og fredelig.

Vår høyeste prioritet nå er å sikre sikkerheten til våre ansatte og naboer, inkludert skipets mannskap, terminalansatte, de som leverer og henter produkter på Slagen-terminalen, og demonstranter, skriver Fougner i en e-post.

Hun skriver videre at Esso Norge overholder alle norske sanksjoner fullt ut, og at de støtter den internasjonalt koordinerte innsatsen for å få slutt på Russlands uprovoserte angrep.

Leveranser til Norge oppfyller kontrakter som var på plass før invasjonen.

I e-posten står det også at Esso Norge ikke har gjort noen nye kjøp av russiske produkter siden invasjonen, og at det ikke er planer om fremtidige kjøp.

Kan ikke stanse tankingen

Statssekretær i Utenriksdepartementet Eivind Vad Petersson svarer i en e-post til NRK at Norge står sammen med EU om historisk omfattende sanksjoner som rammer Putin og det russiske regimet.

Å frakte olje fra Russland er ikke i seg selv et brudd på de sanksjonene som gjelder i dag, verken i EU eller i Norge. Norske myndigheter har dermed ikke hjemmel til å stanse en tanking som denne. Sanksjoner er mest effektive når mange land står sammen om dem, og vi har lagt oss på en linje der vi ikke innfører ensidige sanksjoner.

Statssekretær Eivind Vad Petersson.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Eivind Vad Petersson.

Foto: Sturlason

Han legger til at utenfor rammen av sanksjonene mener regjeringen at hver enkelt virksomhet må ta stilling til hva man gjør eller ikke gjør utover det som er lovpålagt, enten det er av hensyn til eget omdømme eller føre-var-hensyn.